sastojci
- 600 grama glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 1 prstohvat soli
- 0.5 kocke svježeg kvasca
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 dl mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 žlica rastopljene svinjske masti (ili maslaca)
- 1 limun, naribana korica
- 3 žlice ruma
Za prženje:
- 1 l ulja
Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu
Način pripreme
Kvasac umiješajte u toplo mlijeko s malo šećera i brašna pa ostavite da nadođe.
U prosijano brašno dodajte jaja i žumanjak te nadignuti kvasac. Dodajte redom i ostale sastojke: sol, šećer, ulje, mast ili omekšani maslac, 3 žlice ruma i naribanu koricu jednog limuna.
Zamijesite mekano tijesto.
Ostavite tijesto da se diže sat vremena na toplom.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvucite ga na debljinu 1,5 cm.
Izrezujte čašom ili okruglim kalupom krafne.
Čistom kuhinjskom krpom prekrijte izrezane krafne i ostavite da se dižu 15 minuta s jedne strane pa ih potom okrenite i ostavite da se dižu i s druge strane još 15 minuta.
Dok se krafne dižu, ugrijte ulje za prženje. Mora biti dovoljno duboko da krafne ne dodiruju dno posude u kojoj se prže.
Kad se ulje ugrije na temperaturu za prženje, počnite pržiti krafne tako da ih stavite u ulje na gornju dignutu stranu.
Poklopite posudu prozirnim poklopcem da možete vidjeti kako se prži donja strana pa kad bude pečena, maknite poklopac, okrenite krafne na drugu stranu i pržite ih do kraja.
Pečene krafne stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja pa ih punite nadjevom po želji ili ih samo pospite šećerom u prahu.