Krafne

Ukupno trajanje
120
Min
min

sastojci

  • 600 grama glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 prstohvat soli
  • 0.5 kocke svježeg kvasca
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 dl mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica rastopljene svinjske masti (ili maslaca)
  • 1 limun, naribana korica
  • 3 žlice ruma

Za prženje:

  • 1 l ulja

Za posipanje:

  • 100 g šećera u prahu

Način pripreme

01

Kvasac umiješajte u toplo mlijeko s malo šećera i brašna pa ostavite da nadođe.

02

U prosijano brašno dodajte jaja i žumanjak te nadignuti kvasac. Dodajte redom i ostale sastojke: sol, šećer, ulje, mast ili omekšani maslac, 3 žlice ruma i naribanu koricu jednog limuna.

03

Zamijesite mekano tijesto.

04

Ostavite tijesto da se diže sat vremena na toplom.

05

Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvucite ga na debljinu 1,5 cm.

06

Izrezujte čašom ili okruglim kalupom krafne.

07

Čistom kuhinjskom krpom prekrijte izrezane krafne i ostavite da se dižu 15 minuta s jedne strane pa ih potom okrenite i ostavite da se dižu i s druge strane još 15 minuta.

08

Dok se krafne dižu, ugrijte ulje za prženje. Mora biti dovoljno duboko da krafne ne dodiruju dno posude u kojoj se prže.

09

Kad se ulje ugrije na temperaturu za prženje, počnite pržiti krafne tako da ih stavite u ulje na gornju dignutu stranu.

10

Poklopite posudu prozirnim poklopcem da možete vidjeti kako se prži donja strana pa kad bude pečena, maknite poklopac, okrenite krafne na drugu stranu i pržite ih do kraja.

11

Pečene krafne stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja pa ih punite nadjevom po želji ili ih samo pospite šećerom u prahu.

podijeli