sastojci
- 350 g pšeničnog griza
- 80 g brašna
- 40 g šećera
- 0.5 g soli
- 180 g maslaca
- 30 ml ružinog likera
- 100 g datulja bez koštica
- 50-70 ml vode
- 100 g šećera u prahu
Način pripreme
Nasjeckajte datulje, dodajte 15 ml ružinog likera i 2 žlice vode, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, ohladite.
Griz, brašno, šećer i sol pomiješajte u većoj zdjeli, dodajte maslac narezan na listiće, rukom mijesite da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte 15 ml ružinog likera i nekoliko žlica vode, izmijesite da dobijete glatko tijesto.
Tijesto pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta. Tijesto ručno mijesite da se pod prstima ne osjeti griz (oko 30 minuta). Tijesto je gotovo kad možete napraviti kuglicu i formirati udubinu za nadjev, a da kuglica ne puca. Po potrebi dodajte malo vode ili brašna.
Otkidajte tijesto veličine oraha, oblikujte kuglicu, formirajte udubinu za nadjev, stavite malo ohlađenih datulja, zatvorite kuglicu. Stavite u kalup, lupkajući izvadite iz kalupa, stavite na masni papir za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 °C, pecite 12 – 15 minuta. Tople kolačiće pospite šećerom u prahu.
Umjesto ružinog likera možete koristiti i ružinu vodicu, ali i neki drugi liker.