kolacici s datuljama na pladnju

Kolačići s datuljama

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 350 g pšeničnog griza
  • 80 g brašna
  • 40 g šećera
  • 0.5 g soli
  • 180 g maslaca
  • 30 ml ružinog likera
  • 100 g datulja bez koštica
  • 50-70 ml vode
  • 100 g šećera u prahu

Način pripreme

01

Nasjeckajte datulje, dodajte 15 ml ružinog likera i 2 žlice vode, kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, ohladite.

02

Griz, brašno, šećer i sol pomiješajte u većoj zdjeli, dodajte maslac narezan na listiće, rukom mijesite da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte 15 ml ružinog likera i nekoliko žlica vode, izmijesite da dobijete glatko tijesto.

03

Tijesto pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta. Tijesto ručno mijesite da se pod prstima ne osjeti griz (oko 30 minuta). Tijesto je gotovo kad možete napraviti kuglicu i formirati udubinu za nadjev, a da kuglica ne puca. Po potrebi dodajte malo vode ili brašna.

04

Otkidajte tijesto veličine oraha, oblikujte kuglicu, formirajte udubinu za nadjev, stavite malo ohlađenih datulja, zatvorite kuglicu. Stavite u kalup, lupkajući izvadite iz kalupa, stavite na masni papir za pečenje.

05

Zagrijte pećnicu na 180 °C, pecite 12 – 15 minuta. Tople kolačiće pospite šećerom u prahu.

Umjesto ružinog likera možete koristiti i ružinu vodicu, ali i neki drugi liker.

podijeli

Proizvodi iz recepta