sastojci
- 350 g brašna
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 180 ml mlijeka
- 1 jaje
- 30 g svježeg kvasca
- 60 g otopljenog maslaca + 40 g za pečenje
- 0.5 limuna
- 1 prstohvat soli
- 1.5 kg šljiva
- 2-4 g cimeta u prahu
- 4-5 listića svježe mente
Način pripreme
Izmrvite kvasac u malo mlakog mlijeka uz dodatak žličice šećera pa ostavite poklopljeno na toplome mjestu.
Šljive operite, osušite, odstranite koštice i narežite na četvrtine. Pomiješajte brašno, 60 g šećera i vanilin šećer pa dodajte uzdignuti kvasac. Mijesite dodajući jaje, maslac, preostalo mlijeko, naribanu koricu limuna i prstohvat soli.
Dobiveno gipko tijesto ostavite pokriveno na toplome mjestu da udvostruči volumen. Posudu za pečenje namažite maslacem. Razvaljajte tijesto na veličinu posude i prebacite ga u nju, pospite mješavinom šećera i cimeta, poslažite šljive tako da strana s kožicom bude na tijestu pa pecite otprilike 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
Pečeni kolač narežite na kocke, dekorirajte listićima svježe mente i poslužite.