sastojci
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 300 g brašna
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 4 žlice slatkog vrhnja (ili mlijeka)
- 4 kruške (2-6 kom, prema želji)
- 2 žlice šećera Demerara, za posipanje
- 2 čajne žlice mljevenog cimeta, za posipanje
Način pripreme
Maslac i šećer pjenasto umutite električnim mikserom. Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog dodavanja miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa naizmjenično sa slatkim vrhnjem dodajte smjesi maslaca i jaja.
Nakon svakog dodatka lagano promiješajte špatulom (u ovoj fazi smjesu miješajte što je manje moguće).
Polovinu tijesta razmažite po dnu namašćenog i pobrašnjenog kalupa za torte ø 23 cm. Kruške ogulite, narežite na četvrtine, očistite od peteljki, koštica i tvrdih dijelova u sredini.
Narežite na manje komade ili ploške i polovinom količine prekrijte tijesto u posudi za pečenje.
Kruške pospite cimetom (1 čajna žlica) pa izlijte po njima ostatak tijesta.
Preostale kruške rasporedite po vrhu kolača, malo ih gurnite u tijesto, prema dolje, pa pospite preostalim cimetom i šećerom Demerara.
Pecite u pećnici 30 - 45 minuta na 180 °C, ovisno o količini krušaka (više krušaka - više vlage - dulje pečenje).
Kolač je pečen onda kad u njega zabodena drvena čačkalica ostane čista.