kolac od rabarbare

Kolač od rabarbare sa šaumom

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 vanilija bourbon šećer
  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 100 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 limun (korica)
  • 400 g rabarbare

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 75 g šećera u prahu
  • 125 g kristal šećera
  • 50 ml vode

Izvana:

  • 275 g svježega lisnatog tijesta
  • 60 g kristal šećera

Način pripreme

01

Rabarbaru narežite na štapiće duljine 2 cm. Miksajte 5 minuta jaja, šećer i oba vanilin šećera. Umiješajte razrađeno kiselo vrhnje, nastavite miksati dodajući naizmjence ulje i mješavinu brašna i praška za pecivo. Na kraju umiješajte naribanu limunovu koricu.

02

Okrugli kalup namažite uljem i pospite oštrim brašnom pa u njega ulijte smjesu. Po njoj rasporedite rabarbaru i pecite na 170 °C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu napravite šaum: od vode i kristal šećera skuhajte gust sirup.

03

Bjelanjke miksajte sa šećerom u prahu u snijeg. Vrući sirup polako ulijevajte u snijeg stalno miksajući. Raširite svježe lisnato tijesto, stavite ga na masni papir u lim, izbodite vilicom, poklopite silikonom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 – 210 °C 10 minuta.

04

Maknite silikon, pospite koru kristal šećerom i vratite u pećnicu još 5 minuta. Kolač od rabarbare okrenite na pladanj za posluživanje, premažite šaumom, zagladite nožem i pospite smrvljenom korom od lisnatog tijesta.

Lisnato tijesto možete prekriti i limom za pečenje, bitno je da je pod pritiskom.

podijeli

Proizvodi iz recepta