sastojci
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 vanilija bourbon šećer
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 limun (korica)
- 400 g rabarbare
Šaum:
- 3 bjelanjka
- 75 g šećera u prahu
- 125 g kristal šećera
- 50 ml vode
Izvana:
- 275 g svježega lisnatog tijesta
- 60 g kristal šećera
Način pripreme
Rabarbaru narežite na štapiće duljine 2 cm. Miksajte 5 minuta jaja, šećer i oba vanilin šećera. Umiješajte razrađeno kiselo vrhnje, nastavite miksati dodajući naizmjence ulje i mješavinu brašna i praška za pecivo. Na kraju umiješajte naribanu limunovu koricu.
Okrugli kalup namažite uljem i pospite oštrim brašnom pa u njega ulijte smjesu. Po njoj rasporedite rabarbaru i pecite na 170 °C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu napravite šaum: od vode i kristal šećera skuhajte gust sirup.
Bjelanjke miksajte sa šećerom u prahu u snijeg. Vrući sirup polako ulijevajte u snijeg stalno miksajući. Raširite svježe lisnato tijesto, stavite ga na masni papir u lim, izbodite vilicom, poklopite silikonom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 – 210 °C 10 minuta.
Maknite silikon, pospite koru kristal šećerom i vratite u pećnicu još 5 minuta. Kolač od rabarbare okrenite na pladanj za posluživanje, premažite šaumom, zagladite nožem i pospite smrvljenom korom od lisnatog tijesta.
Lisnato tijesto možete prekriti i limom za pečenje, bitno je da je pod pritiskom.