sastojci
- 130 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 žlica meda
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 60 g kukuruzne krupice (palente)
- 50 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 g mljevenih badema
- 100 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 1 žličica naribane korice limuna
- iscijeđeni sok od pola limuna
- 250 g svježih malina i jagoda
Za preljev:
- iscijeđeni sok od pola limuna
- 1 žlica meda
- jagode za posluživanje
- 2 žlice poprženih listića badema
Način pripreme
Maline i narezane jagode nakapajte limunovim sokom i dodajte koricu limuna. Maslac sobne temperature i šećer dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte vanilin šećer, med i jedno po jedno jaje uz miješanje.
Palentu pomiješajte s brašnom, bademima, praškom za pecivo i soli. Lopaticom umiješajte u smjesu s jajima, a zatim lagano umiješajte mlijeko i voće.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 26 cm) koji ste namazali maslacem i pobrašnili. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Vruć kolač prelijte preljevom od meda i limuna.
Kad se kolač ohladi, pospite ga listićima badema, ukrasite svježim voćem i poslužite.
Želite li kolač bez glutena, glatko brašno zamijenite škrobnim brašnom.