Kolač od mlijeka i karamela

sastojci

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml kondenziranog mlijeka
  • 800 ml mlijeka

Za karamel:

  • 420 g šećera
  • 450 ml vrhnja za šlag
  • 20 g maslaca
  • 10 g vanilin šećera

Način pripreme

01

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Miksajte bjelanjke i polako dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Kad se sjedinilo, stavite u namašćeni kalup promjera 30 x 10 cm i pecite na 180 °C 25 minuta.

02

Za to vrijeme napravite karamel. Šećer rastopite, dodajte maslac, vanilin šećer i vrhnje za šlag i vratite na vatru još kojih 3 minute. Stavite u hladnjak da se hladi.

03

Kad je biskvit, gotov izvadite ga iz kalupa i izbodite vilicom s obje strane. U posudu ulijte vrhnje za šlag i vratite biskvit s obrnute strane te čekajte 5 minuta da ga biskvit upije.

04

Potom biskvit zalijte mlijekom i kondenziranim mlijekom i čekajte još 10 minuta da upije. Na kraju zalijte karamelom i stavite na hlađenje.

Koristite mlijeko sa što višim postotkom mliječne masti.

podijeli