Kolač od maka
PT90M Min
sastojci
- 200 g mljevenog maka
- 150 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- 1 žličica vanilin šećera
- 100 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite kalup za pečenje (promjera 24 - 26 cm) tako da ga obložite papirom za pečenje ili premažete maslacem i pospete brašnom.
Maslac, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu glatku smjesu. Postupno dodajite žumanjke, jedan po jedan, i nastavite miksati dok se smjesa ne ujednači.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni mak i prstohvat soli. Postupno dodajite ovu suhu smjesu u mokru smjesu, naizmjenično s mlijekom, dok ne dobijete homogenu smjesu.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga lagano umiješajte u smjesu s makom, koristeći špatulu ili kuhaču, kako bi smjesa ostala prozračna.
Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte gornju površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.