Kolač od maka

Ukupno trajanje
90
Min
min

sastojci

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite kalup za pečenje (promjera 24 - 26 cm) tako da ga obložite papirom za pečenje ili premažete maslacem i pospete brašnom.

02

Maslac, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu glatku smjesu. Postupno dodajite žumanjke, jedan po jedan, i nastavite miksati dok se smjesa ne ujednači.

03

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni mak i prstohvat soli. Postupno dodajite ovu suhu smjesu u mokru smjesu, naizmjenično s mlijekom, dok ne dobijete homogenu smjesu.

04

U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga lagano umiješajte u smjesu s makom, koristeći špatulu ili kuhaču, kako bi smjesa ostala prozračna.

05

Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte gornju površinu.

06

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite.

07

Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

podijeli