sastojci
- 240 g glatkog brašna
- 160 g maslaca sobne temperature
- 4 jaja, sobne temperature
- 12 g praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 limun, naribana korica
- 160 g jogurta
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 100 g bademova brašna
- 10-12 listova mente
Sirup od limuna:
- 2 žlice meda
- 2 žlice maslaca
- 1 limun, sok
Za preljev:
- 4 žlice šećera u prahu
- 1-2 žlice limunova soka
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 170 °C.
Pomiješajte u zdjeli suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i bademovo brašno.
U drugoj zdjeli 3 minute miksajte šećer i maslac. Potom dodajte jedno po jedno jaje, uz neprestano miksanje.
U zdjelu s jajima dodajte pola količine smjese sa suhim sastojcima, zatim dodajte naribanu limunovu koricu, jogurt i kiselo vrhnje te preostalu količinu smjese sa suhim sastojcima.
Izlijte smjesu u dublji posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite kolač 35 minuta na 170 °C.
U manjem lončiću zagrijte sastojke za sirup. Kad se sve rastopi, maknite s vatre.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice pa ga prelijte sirupom i ostavite da se popuno ohladi.
Pomiješajte limunov sok i šećer u prahu pa nanesite na ohlađeni kolač. Dekorirajte listovima mente.