
sastojci
Tijesto:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 200 g maslaca sobne temperature
- 12 žlica vruće vode
- 300 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
Žele od naranče:
- 300 ml cijeđenog soka naranči
- 3 žlice šećera
- 5 g želatine u prahu + 2 žlice vode
Dekoracija:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 50 g naribane tamne čokolade
- 500 g miješanog bobičastog voća (jagoda, maline, kupine, borovnice)
- svježi listići mente
Način pripreme
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke mikserom izradite u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodajte šećer, zatim žumanjke, vaniliju, vruću vodu i maslac. U brašno dodajte prašak za pecivo pa lagano pjenjačom umiješajte u smjesu s jajima. Lim za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom.
Smjesu za tijesto izlijte u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. Za to vrijeme pripremite žele. Želatinu namočite u vodu i ostavite 5 minuta da nabubri. U posudi debljeg dna zagrijte narančin sok, dodajte šećer i miješajte na umjerenoj vatri 2 minute.
Maknite s vatre, dodajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte po kolaču i ostavite u hladnjaku da se žele potpuno učvrsti. Vrhnje za šlag miksajte dok ne postane čvrsto.
Voće operite i po potrebi narežite na manje komade. Kada se kolač ohladio i žele potpuno stisnuo, narežite kolač na kocke, svakoj kocki stranice premažite šlagom i pospite naribanom čokoladom.
Ukrasite bobičastim voćem i listićima mente.
Žele možete napraviti i od malina ili višanja.
Proizvodi iz recepta
