
sastojci
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 100 ml ulja
- 250 g brašna
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Sastojci za kremu:
- 400 g ABC kremastoga sira
- 100 g šećera u prahu
- naribana korica mandarine (količina prema želji)
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 listića želatine
Sastojci za premaz:
- 800 g mandarina
- 4 listića želatine
- 100 g šećera
Način pripreme
Za biskvit 10 minuta miksajte jaja i šećer da dobijete pjenastu smjesu, a potom dodajte ulje. Nastavite miksati dok naizmjence dodajete mlijeko i brašno.
Namažite maslacem veliku posudu za pečenje, pospite je krušnim mrvicama, izlijte tanki biskvit i pecite 20 - 25 minuta na 180 °C, a potom ga ostavite da se hladi.
Za kremu namočite želatinu u ledenu vodu.
Pomiješajte sir, šećer u prahu i ribanu koricu mandarine. Zagrijte decilitar vrhnja, a kada provri, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Potom ulijte smjesu sa sirom i promiješajte pa ostavite da se hladi. Preostalo vrhnje istucite u čvrst šlag pa ga lagano umiješajte u ohlađenu kremu.
Biskvit prepolovite pa jednu polovicu premažite s pola količine kreme, poklopite drugom polovicom biskvita i rukama ga lagano potisnite pa i njega premažite kremom (ostavite malo kreme za ukrašavanje). Stavite u hladnjak da se stegne.
Ostavite 1 - 2 mandarine za ukrašavanje, a ostale iscijedite. Šećer svijetlo karamelizirajte, zalijte sokom mandarine, nekoliko minuta kuhajte da se karamel otopi pa maknite s vatre. Dodajte ocijeđenu želatinu, promiješajte i ohladite na sobnu temperaturu pa prelijte preko kolača.
Prije posluživanja, ohlađeni kolač narežite na kocke, svaku kocku ukrasite s malo kreme i kriškom mandarine.
Kada pripremate kolač s citrusima, pazite koliko ćete šećera dodati. Najbolje je prvo kušati i potom dozirati šećer, ovisno o tome je li voće kiselo ili slatko.
Proizvodi iz recepta
