sastojci
- 8 jaja
- 10 žlica šećera
- 4 žlice kakaa
- 7 žlica oštrog brašna
- 0.5 vrećice praška za pecivo
Krema:
- 5 dl mlijeka
- 6 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica oštrog ili glatkog brašna
- 4 vrećice vanilin šećera
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
- 2 žlice ruma
- 6 bjelanjaka
- šećer, prema želji
Način pripreme
Za kremu od jaja: pjenasto umutite žumanjke i šećer. Mlijeku dodajte vanilin šećer, zakuhajte i maknite s vatre. Neprekidno miješajući, ulijte u mlijeko smjesu od žumanjaka, a potom postupno dodajte brašno. Ako koristite glatko brašno, najprije ga dobro razmutite u 1,5 - 2 dl hladnog mlijeka, a ostatak zakuhajte pa umiješajte na opisani način. Vratite na blagu vatru i uz neprekidno miješanje zagrijavajte dok ne dobijete gustu glatku smjesu. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Za tijesto: posebno umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. U žumanjke stavite šećer i mutite 1 minutu. Dodajte suhe sastojke i promiješajte. U tu smjesu vrlo polako žlicom umiješajte bjelanjke. Pecite 20 minuta na 180 °C u okruglom kalupu promjera 28 cm. Kad se tijesto ohladi, presijecite ga na tri dijela.
Umutite margarin i šećer u prahu, dodajte ohlađenu kremu i 2 žlice ruma. Dobivenom kremom premažite sve tri kore.
Na pari posebno umutite 6 bjelanjaka i šećer pa tom smjesom premažite cijelu tortu.
Dobar tek!