sastojci
- 2 jaja
- 120 g šećera (smeđeg šećera ili javorova sirupa)
- 6 žlica meda
- 150 g bademova brašna (fino mljeveni blanširani badem)
- 200 g rižina brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 80 g maslaca od badema (ili kokosova ulja)
- 1 žličica đumbira u prahu
- 0.5 žličice cimeta u prahu
- naribana korica limuna
- prstohvat soli
Način pripreme
Jaja i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte omekšani maslac (ili ulje) i med pa nastavite miješati. Bademovo brašno, rižino brašno, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet i koricu limuna izmiješajte pa dodajte u smjesu od jaja.
Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku pola sata. Nakon toga oblikujte kuglice veličine oraha i posložite ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje. Ostavite razmak između kuglica da se ne slijepe tijekom pečenja.
Pecite kolačiće u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C dok ne poprime zlatnožutu boju (oko 15 minuta).
Đumbirove medenjake poslužite s džemom od limuna.
Ako se keksi previše rašire, dodajte još rižina brašna, a ako budu pretvrdi, dodajte malo mlijeka od soje