Domaći Madeleine kolačići umočeni u bijelu čokoladu i ukrašeni suhim voćem
PT45M Min
sastojci
Za tijesto:
- 120 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 0.5 limuna, naribana korica
Za dekoraciju:
- 100 g bijele čokolade
- 20 g suhih malina ili drugog suhog voća
Način pripreme
Priprema tijesta: U zdjeli miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije i limunovu koricu.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te ih polako dodajte u smjesu s jajima, lagano miješajući. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i nježno sjedinite sastojke da dobijete glatko tijesto.
Pokrijte zdjelu folijom i stavite je u hladnjak da se tijesto odmori 20 minuta.
Pečenje: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za madeleine kolačiće premažite maslacem i lagano pospite brašnom. Ulijte tijesto u kalupe, popunjavajući ih otprilike do dvije trećine visine.
Pecite kolačiće 10 - 12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi i elastični na dodir. Izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na kuhinjskoj rešetki.
Dekoracija: Rastopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici (u intervalima od 15 sekundi, miješajući nakon svakog intervala).
Svaki madeleine kolačić do pola umočite u bijelu čokoladu i stavite na papir za pečenje. Dok je čokolada još mekana, pospite je nasitno nasjeckanim suhim malinama ili nekim drugim suhim voćem.
Pričekajte da se čokolada na kolačićima potpuno stvrdne pa ih poslužite.
Madeleine kolačići izvrsno se slažu s toplim čajem ili kavom. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana.