semolina pancakes  with  cherry kissel. style vintage
© Copyright (c) 2015 zoryanchik/Shutterstock. No use without permission.

Debela palačinka od griza na kompotu od višanja

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

Tijesto:

  • 260 g glatkog brašna
  • 140 g griza
  • 200 ml hladnog mlijeka
  • 100 ml hladne vode
  • 0.5 čajne žlice praška za pecivo
  • 3 cijela jaja
  • korica od pola limuna
  • 100 g šećera
  • 4 g soli
  • 50 ml biljnog ulja + 60 ml za pečenje palačinki

Kompot:

  • 500 g očišćenih višanja
  • 120 g šećera
  • 300 ml vode

Za posipavanje:

  • 50 g šećera u prahu

Način pripreme

01

Stavite kuhati vodu i šećer za kompot.

02

Kad provri, dodajte očišćene višnje i kuhajte dok se višnje ne skuhaju (5 - 10 minuta).

03

Maknite s vatre i ostavite da se hladi u hladnjaku 1 - 2 sata

04

U posudi dobro izmiksajte cijela jaja (miksajte 4 minute ).

05

Nakon toga u posudu ulijte sve tekuće sastojke pa miksajte još kratko, a potom dodajte preostale sastojke.

06

Dobivenu smjesu lagano dodajte u gustu smjesu za palačinke.

07

Ostavite u hladnjaku da odstoji 30 minuta.

08

Ako smjesa nakon što odstoji bude previše gusta, dodajte u nju malo vode i lagano promiješajte, jer griz upija puno tekućine.

09

Na zagrijanu tavu stavite malo biljnoga ulja i izlijte onoliko smjese koliko je potrebno da palačinka bude deblja. 

10

Smanjite vatru i lagano pržite palačinku sa svake strane 2 - 3 minute. 

11

Tako ispržite sve palačinke pa ih izrežite na manje komade i poslužite na hladnom kompotu od višanja.

podijeli