sastojci
Tijesto:
- 260 g glatkog brašna
- 140 g griza
- 200 ml hladnog mlijeka
- 100 ml hladne vode
- 0.5 čajne žlice praška za pecivo
- 3 cijela jaja
- korica od pola limuna
- 100 g šećera
- 4 g soli
- 50 ml biljnog ulja + 60 ml za pečenje palačinki
Kompot:
- 500 g očišćenih višanja
- 120 g šećera
- 300 ml vode
Za posipavanje:
- 50 g šećera u prahu
Način pripreme
Stavite kuhati vodu i šećer za kompot.
Kad provri, dodajte očišćene višnje i kuhajte dok se višnje ne skuhaju (5 - 10 minuta).
Maknite s vatre i ostavite da se hladi u hladnjaku 1 - 2 sata
U posudi dobro izmiksajte cijela jaja (miksajte 4 minute ).
Nakon toga u posudu ulijte sve tekuće sastojke pa miksajte još kratko, a potom dodajte preostale sastojke.
Dobivenu smjesu lagano dodajte u gustu smjesu za palačinke.
Ostavite u hladnjaku da odstoji 30 minuta.
Ako smjesa nakon što odstoji bude previše gusta, dodajte u nju malo vode i lagano promiješajte, jer griz upija puno tekućine.
Na zagrijanu tavu stavite malo biljnoga ulja i izlijte onoliko smjese koliko je potrebno da palačinka bude deblja.
Smanjite vatru i lagano pržite palačinku sa svake strane 2 - 3 minute.
Tako ispržite sve palačinke pa ih izrežite na manje komade i poslužite na hladnom kompotu od višanja.