sastojci
- 2 jaja
- 4 žumanjka
- 50 g šećera u prahu
- 400 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice šećera od lavande
Šećer od lavande:
- 3 žlice cvjetova lavande
- 200 g šećera
Način pripreme
Pripremite posude za crème brûlée (6 kom.) i premažite ih maslacem. Jaja, žumanjke, šećer u prahu i 2 žlice šećera od lavande izmiješajte električnom miješalicom u kremu. Mlijeku dodajte slatko vrhnje i zagrijte do vrenja. Zatim ga uz miješanje polako dodajte smjesi s jajima.
Kremu rasporedite u posudice, stavite u posudu za pečenje te je napunite vrelom vodom (1 cm do ruba posudica) i stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C pa pecite 20 min. Posudice izvadite i pustite da se ohlade, a zatim ih ostavite u hladnjaku oko 3 sata.
Crème brûlée pospite šećerom od lavande pa stavite u lim s hladnom vodom i ledom. Zatim stavite u pećnicu zagrijanu na maksimum, ali da je upaljen samo gornji grijač. Pustite da se šećer karamelizira oko 5 minuta (krema ostaje hladna), a zatim poslužite crème brûlée.
Za pripremu šećera od lavande u staklenku stavite red šećera, red cvjetova i tako ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Ostavite oko 40 dana, a zatim prosijte da uklonite cvjetove.