sastojci
Biskvit:
- 130 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 4 jaja
- 100 g oštrog brašna
- 0.5 praška za pecivo
- 100 g mljevenih badema
- 50 g čokolade u prahu
Nadjev:
- 1 staklenka kompota od višanja
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 ml maraskina
- 40 g gustina
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1-2 listića želatine
Glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 50 ml slatkog vrhnja
- Za ukrašavanje
- 50 g bijele čokolade
- 10 ml vrhnja za šlag
- 20 g kokosovog brašna
- Trokutasti kalup 35 x 5 x 7 cm
Način pripreme
Miksajte omekšali maslac i šećer, dodajte jedan po jedan žumanjak, nastavite miksati, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješajte ručno mljevene bademe i na kraju snijeg od bjelanjaka. Podijelite tijesto na dva dijela, u jedan dio umiješajte čokoladu. Ulijte biskvite u maslacem namazanom i brašnom posutom kalupu. Pećnicu zagrijte na 180 °C i pecite oko 30 minuta.
Višnje ocijedite, sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećer, maraskino i gustin razmućen s 2 žlice soka, kratko prokuhajte i dodajte višnje, ostavite da se nadjev hladi. Namočite listiće želatine u hladnoj vodi. Odvojite 50 ml vrhnja za šlag, zagrijte, dodajte ocijeđenu želatinu, maknite s vatre, miješajte da se želatina otopi, hladite. Tucite preostalo vrhnje u šlag, dodajte želatinu.
Obložite trokutasti kalup za kolače prozirnom folijom. Kose stranice obložite trakom čokoladnog biskvita (35 x 5 cm). Na dno stavite šlag, zatim višnje, poklopite trakom žutog biskvita, poškropite maraskinom pa ponovite redom šlag, višnje, biskvit i tako do vrha kalupa. Odložite u hladnjak da se dobro stegne.
Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi. Maknite s vatre i umiješajte kockice maslaca, miješajte da se ujednači. Kolač izvadite iz kalupa, prelijte čokoladom, vratite u hladnjak. Rastopite bijelu čokoladu u malo vrhnja, ohladite, stavite u slastičarsku vrećicu, dekorirajte tortu, pospite kokosovim brašnom.
Gustin razmutite u hladnom soku iz kompota koji ste prethodno ostavili sa strane kako se ne bi stvorile grudice.