sastojci
Tijesto:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 60 g šećera u prahu
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Krema ganache:
- 300 g tamne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1-2 kruške
- 1 žlica soka od limuna
- 0.25 žličice cimeta
- 50 g pinjola
- 40 g listića badema
Način pripreme
Brašnu dodajte kakao, sol, šećer u prahu i na listiće narezan hladan maslac. Razmrvite smjesu, dodajte jaje i zamijesite tijesto, po potrebi dodajući hladne vode. Ostavite u hladnjaku oko 30 min.
Tijesto tanko razvaljajte, izrežite krugove promjera 10-12 cm i stavite u kalupe za košarice ili mini pite tako da obložite i obod. Tijesto izbodite vilicom i na njega stavite papir za pečenje te po tome pospite grah (da se tijesto ne diže). Pecite na 180 °C 10 min. Maknite papir s grahom. Krušku narežite na ploške, pospite cimetom i nakapajte limunom.
Jaje, žumanjak, vanilin šećer i šećer pjenasto izmiješajte. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i njime prelijte natrganu čokoladu. Miješajte da se čokolada rastopi i da dobijete glatku smjesu. Žlicu po žlicu umiješajte u pripremljena jaja. Čokoladnu kremu rasporedite u prhke košarice, na to stavite ploške kruške i pecite na 160°C oko 15 minuta.
Čokoladne tartove pospite poprženim pinjolima i listićima badema te nakon 10 min izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohlade, a zatim stavite u hladnjak.