sastojci
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 250 g tamne čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
Za preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 1 žlica suncokretova ulja
- 1 žličica meda
Za posipanje:
- 20 g pistacija
Način pripreme
U vatrostalnoj ili metalnoj zdjeli mikserom mutite jaja i šećer 3 minute.
U drugom loncu zagrijte vodu pa na njega stavite zdjelu s jajima pazeći da dno zdjele ne dodiruje vodu u loncu.
Kuhajte smjesu na pari i neprestano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne, 8-10 minuta.
Natrgajte 250 g tamne čokolade i rastopite je na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Dodajte rastopljenu čokoladu u zdjelu s jajima, promiješajte i maknite s vatre. Dodajte ekstrakt vanilije i ostavite smjesu da se hladi, a u međuvremenu prozirnom folijom obložite duguljasti kalup.
Kad se smjesa ohladi u nju umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup te hladite u zamrzivaču minimalno 6 sati.
Pripremite preljev. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici rastopite 100 g čokolade, dodajte suncokretovo ulje i med te promiješajte.
Kad se semifreddo dobro ohladi i postane čvrst, pažljivo ga izvadite iz kalupa, uklonite prozirnu foliju, a semifreddo prelijte pripremljenim čokoladnim preljevom i pospite nasjeckanim pistacijama.