Čokoladni kolač s trešnjama


sastojci

Biskvit

  • 100 g čokolade
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo

Podloga

  • 200 g prhkog keksa (grubo zdrobljenog)
  • 60 g maslaca
  • 100 g čokolade

Krema

  • 300 g sira mascarpone
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 10 g mljevene želatine
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 g jogurta
  • 100 g čokolade

Preljev s trešnjama

  • 400 g trešanja
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice ocijeđenog soka limuna (ili likera od trešanja)
  • 1-2 žličice škrobnog brašna

Način pripreme

01

Zagrijte maslac, maknite ga s vatre i u njemu otopite natrganu čokoladu.

02

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte pa dodajte pripremljenu otopljenu čokoladu, zatim brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. 

03

Lagano promiješajte i izlijte u posudu za pečenje (30×20 cm) obloženu papirom za pečenje.

04

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. 

05

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi pa ga izvadite iz posude. Istu posudu obložite papirom za pečenje. 

06

Maslac zagrijte i u njemu otopite čokoladu.

07

Uspite zdrobljene kekse, promiješajte i rasporedite u posudu za podlogu. Pustite da se ohladi i stisne. 

08

Želatinu prelijte s pet žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri.

09

Sir, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte. 

10

Želatinu lagano zagrijte da se otopi, a na vodenoj kupelji rastopite čokoladu. 

11

Smjesi od sira dodajte slatko vrhnje, jogurt, promiješajte i miješajući dodajte rastopljenu želatinu.

12

Jednu trećinu dobivene kreme ostavite za poslije, a ostatak odmah nanesite na ohlađenu podlogu od keksa. 

13

U preostali dio kreme umiješajte otopljenu čokoladu i pomoću slastičarske vrećice, čiji vrh utisnete u kremu, načinite čokoladne loptice. 

14

Stavite u hladnjak da se krema stisne (najmanje jedan sat).

15

Šećer, vanilin šećer i nekoliko žlica vode kuhajte nekoliko minuta da dobijete sirup pa umiješajte trešnje i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri da se trešnje oblože umakom pa umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode. 

16

Preko ohlađene kreme položite biskvit i preko njega nanesite trešnje. 

17

Kolač ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći pa ga hladnog narežite na kocke i poslužite.

Za pripremu ovog kolača možete koristiti i zamrznute trešnje.

podijeli

Proizvodi iz recepta