sastojci
Biskvit
- 100 g čokolade
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 80 g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
Podloga
- 200 g prhkog keksa (grubo zdrobljenog)
- 60 g maslaca
- 100 g čokolade
Krema
- 300 g sira mascarpone
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 10 g mljevene želatine
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g jogurta
- 100 g čokolade
Preljev s trešnjama
- 400 g trešanja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ocijeđenog soka limuna (ili likera od trešanja)
- 1-2 žličice škrobnog brašna
Način pripreme
Zagrijte maslac, maknite ga s vatre i u njemu otopite natrganu čokoladu.
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte pa dodajte pripremljenu otopljenu čokoladu, zatim brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Lagano promiješajte i izlijte u posudu za pečenje (30×20 cm) obloženu papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi pa ga izvadite iz posude. Istu posudu obložite papirom za pečenje.
Maslac zagrijte i u njemu otopite čokoladu.
Uspite zdrobljene kekse, promiješajte i rasporedite u posudu za podlogu. Pustite da se ohladi i stisne.
Želatinu prelijte s pet žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri.
Sir, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte.
Želatinu lagano zagrijte da se otopi, a na vodenoj kupelji rastopite čokoladu.
Smjesi od sira dodajte slatko vrhnje, jogurt, promiješajte i miješajući dodajte rastopljenu želatinu.
Jednu trećinu dobivene kreme ostavite za poslije, a ostatak odmah nanesite na ohlađenu podlogu od keksa.
U preostali dio kreme umiješajte otopljenu čokoladu i pomoću slastičarske vrećice, čiji vrh utisnete u kremu, načinite čokoladne loptice.
Stavite u hladnjak da se krema stisne (najmanje jedan sat).
Šećer, vanilin šećer i nekoliko žlica vode kuhajte nekoliko minuta da dobijete sirup pa umiješajte trešnje i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri da se trešnje oblože umakom pa umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode.
Preko ohlađene kreme položite biskvit i preko njega nanesite trešnje.
Kolač ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći pa ga hladnog narežite na kocke i poslužite.
Za pripremu ovog kolača možete koristiti i zamrznute trešnje.