sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 40 ml ulja
- 120 g brašna
- 15 g kakaa u prahu
- 75 ml mlijeka
Krema
- 5 bjelanjaka
- 15 g želatine u listićima
- 225 g + 37 g šećera
- 50 g glukoze
- 20 g čokolade
- nekoliko kapi limunova soka
Glazura
- 150 g tamne čokolade
- 75 g maslaca
- 15 ml maslinova ulja
Način pripreme
Za biskvit desetak minuta miksajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje i nastavite miksati, a zatim dodajte naizmjence mlijeko i mješavinu brašna i kakaa. Izlijte biskvit u tankom sloju u lim za pečenje, na masni papir, i pecite na 180 °C 12 ‒ 15 minuta, ovisno o pećnici.
Za kremu u posudu za miksanje stavite bjelanjke i nekoliko kapi limunova soka. Pomiješajte 225 g šećera s glukozom i malo vode te kuhajte dok ne zakipi. Kad šećer dosegne 110 °C, dodajte u bjelanjke 37 g šećera i miksajte srednjom brzinom. Namočite želatinu u hladnu vodu.
Kada dosegne 115 °C, šećerni sirup maknite s vatre, ubacite ocijeđenu želatinu i miješajte da se rastopi te postupno ulijevajte u bjelanjke. Miksajte, i pritom dodajte 20 g rastopljene čokolade, dok se temperatura smjese ne spusti na 20 °C.
Oko ohlađenog biskvita ponovno stavite okvir, ulijte kremu, poravnajte površinu i ostavite da se stegne.
Za glazuru rastopite natrganu čokoladu, umiješajte kockice maslaca i na kraju žlicu maslinova ulja. Kad se krema stvrdne, kolač narežite na kocke i prelijte ih čokoladnom glazurom.
Za jednostavniju verziju kolača, istopite gotove marshmallow kolačiće i pomiješajte s čokoladom i limunovim sokom.