sastojci
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 50 g oštrog brašna
- 30 g kakaa
- 1 žličica instant kave
- 60 g mljevenih badema
- 40 g otopljenog maslaca
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g mliječne čokolade
- 1 žličica želatine u prahu
- 100 g tamne čokolade
- 2 žličice suncokretovog ulja
- čokoladne strugotine
- listići svježe mente
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 200°C. Plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte dok se dobro ne zapjene, dodajte 50 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke i preostalih 50 g šećera miksajte dok ne posvijetle. U žumanjke postupno ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pomiješajte brašno i kakao s mljevenim bademima i instant kavom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte suhu smjesu i otopljeni maslac, zatim izlijte u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10 minuta na 200 °C. Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje, a papir na kojem se pekao pažljivo uklonite. Pomoću okruglog rezača promjera 6 cm izrežite biskvit na jednake krugove.
Pripremite kremu. Žličicu želatine prelijte s dvije žlice vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre, dodajte narezanu čokoladu i pripremljenu želatinu. Sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu stavite u slastičarsku vrećicu. U okrugle slastičarske kalupe promjera 6 cm rasporedite sloj biskvita, zatim nanesite sloj kreme i ponovite tako da svaka tortica sadrži tri sloja biskvita i tri sloja kreme. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohlade.
Pripremite glazuru od čokolade. Na pari otopite čokoladu, dodajte 2 žličice ulja i brzo promiješajte.
Na svaku torticu nanesite čokoladnu glazuru. Prije posluživanja tortice ukrasite čokoladnim strugotinama i listićima mente.
Ako nemate okrugle kalupe za pojedinačne tortice, možete slojeve slagati u čaše.