sastojci
- 10 suhih šljiva
- 2 žlice konjaka
- 25 g oguljenih lješnjaka
- 125 ml slatkog vrhnja
- 185 g tamne čokolade (70 +% kakaa)
- 30 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 0.5 žličice cimeta u prahu
- kakao u prahu
Način pripreme
Suhim šljivama izvadite koštice, sitno ih nasjeckajte, stavite ih u manju posudu, prelijte konjakom i ostavite stajati oko 2-3 sata.
U suhoj tavici popržite sitno nasjeckane lješnjake dok ne postanu svijetlosmeđi. Vrhnje zagrijte u manjoj posudi gotovo do vrenja (dok se ne pojave mjehurići), uklonite ga s vatre pa dodajte na kockice natrganu čokoladu. Poklopite i ostavite stajati oko 5 minuta. Smjesu žlicom dobro promiješajte dok ne postane glatka. Dodajte rastopljeni maslac i ponovno dobro promiješajte.
Šljive zajedno s ostatkom konjaka i poprženim lješnjacima umiješajte u čokoladnu mješavinu. Ostavite smjesu da se ohladi kako bi se stvrdnula. Od ohlađene smjese oblikujte oko 25 do 30 kuglica. Uvaljajte ih u kakao prah u koji ste umiješali vanilin šećer i cimet. Stavite ih u male papirnate košarice i poslužite.