sastojci
Za krafne:
- 120 g glatkog brašna
- 25 g kakaa u prahu
- 65 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- na vrh žličice soli
- 120 ml mlijeka
- 1 jaje
- 0.5 žličice ekstrakta vanilije
- 60 ml ulja
Za čokoladnu glazuru:
- 170 g čokolade
- 1 žličica kokosova ulja
Za posipanje:
- 20 g čokolade, usitnjene na komadiće
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje američkih krafni poprskajte uljem, a zatim uz pomoć papirnatog ručnika ravnomjerno premažite cijeli kalup.
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine pa ostavite sa strane.
U zdjeli za miksanje pomiješajte mlijeko, jaje, ekstrakt vanilije i ulje. Miješajte pjenjačom pa postupno dodajite mješavinu brašna, miješajući špatulom dok se sve ne sjedini.
Tijesto ulijevajte u kalup žličicom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh. Pažljivo ulijevajte tijesto u kalup. Ako bude potrebno, zagladite tijesto špatulom.
Pecite 10 - 13 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu krafne ne izađe čista. Ostavite krafne da se hlade 10 minuta u kalupu. Zatim ih izvadite i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Čokoladu natrgajte na komadiće pa je zajedno s kokosovim uljem stavite u zdjelu pogodnu za mikrovalnu pećnicu. Stavite u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu, zatim promiješajte. Vratite u mikrovalnu pećnicu i nastavite grijati 30 sekundi pa opet promiješajte. Ponavljajte postupak sve dok se čokolada potpuno ne rastopi. Miješajte smjesu dok ne postane glatka.
Umočite krafnu u čokoladnu glazuru, otresite višak čokolade pa svaku krafnu pospite komadićima usitnjene čokolade. Ostavite da se glazura stvrdne ili uživajte u okusu odmah.