Chocolate donuts with chocolate pieces topping on wooden table background.
Copyright (c) 2022 SherSor/Shutterstock. No use without permission.

Čokoladne američke krafne

sastojci

Za krafne:

  • 120 g glatkog brašna
  • 25 g kakaa u prahu
  • 65 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • na vrh žličice soli
  • 120 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 0.5 žličice ekstrakta vanilije
  • 60 ml ulja

Za čokoladnu glazuru:

  • 170 g čokolade
  • 1 žličica kokosova ulja

Za posipanje:

  • 20 g čokolade, usitnjene na komadiće

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje američkih krafni poprskajte uljem, a zatim uz pomoć papirnatog ručnika ravnomjerno premažite cijeli kalup.

02

U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine pa ostavite sa strane.

03

U zdjeli za miksanje pomiješajte mlijeko, jaje, ekstrakt vanilije i ulje. Miješajte pjenjačom pa postupno dodajite mješavinu brašna, miješajući špatulom dok se sve ne sjedini.

04

Tijesto ulijevajte u kalup žličicom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh. Pažljivo ulijevajte tijesto u kalup. Ako bude potrebno, zagladite tijesto špatulom.

05

Pecite 10 - 13 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu krafne ne izađe čista. Ostavite krafne da se hlade 10 minuta u kalupu. Zatim ih izvadite i ostavite da se u potpunosti ohlade.

06

Čokoladu natrgajte na komadiće pa je zajedno s kokosovim uljem stavite u zdjelu pogodnu za mikrovalnu pećnicu. Stavite u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu, zatim promiješajte. Vratite u mikrovalnu pećnicu i nastavite grijati 30 sekundi pa opet promiješajte. Ponavljajte postupak sve dok se čokolada potpuno ne rastopi. Miješajte smjesu dok ne postane glatka.

07

Umočite krafnu u čokoladnu glazuru, otresite višak čokolade pa svaku krafnu pospite komadićima usitnjene čokolade. Ostavite da se glazura stvrdne ili uživajte u okusu odmah.

podijeli