sastojci
Biskvit:
- 75 g biljnog maslaca, sobne temperature
- 200 g šećera
- 2 zrele banane
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 270 g brašna
- 60 g kakaa
- 1.5 žličica praška za pecivo
- 1.5 žličica sode bikarbone
- 250 ml bademova mlijeka
- 100 ml vruće vode
Krema:
- 400 g maslaca od kikirikija
- 250 g biljnog vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade
Karamele:
- 100 g biljnog maslaca
- 100 ml biljnog vrhnja za šlag
- 3 žlice vode
- 200 g šećera
Za posipanje:
- 200 g neslanog kikirikija
Način pripreme
Biljni maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte zgnječene banane, vaniliju i vruću vodu.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Suhe sastojke i bademovo mlijeko naizmjence dodajite u smjesu od maslaca i banana. Izlijte smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite i zatim dva puta prerežite kako biste dobili tri jednaka dijela.
Pripremite kremu. Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i ostavite da se ohladi, ali i dalje treba biti tekuća. Mikserom miješajte maslac od kikirikija i biljno vrhnje za šlag, dodajte čokoladu koju ste ohladili i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu. Kremu rasporedite po biskvitima i premažite cijelu tortu izvana.
Napravite karamele. U loncu debljeg dna pomiješajte vodu i šećer pa kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Pažljivo dodajte biljni maslac i biljno vrhnje za šlag pa kuhajte još 10 minuta. Maknite s vatre i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Lagano špatulom rastanjite smjesu i ostavite da se hladi 2 sata u hladnjaku pa zatim izrežite karamele u obliku kockica.
Tortu dekorirajte kikirikijem i karamelama.