Copyright (c) 2015 march.photo/Shutterstock. No use without permission.

Čokoladna torta s kikirikijem

sastojci

Biskvit:

  • 75 g biljnog maslaca, sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 2 zrele banane
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 270 g brašna
  • 60 g kakaa
  • 1.5 žličica praška za pecivo
  • 1.5 žličica sode bikarbone
  • 250 ml bademova mlijeka
  • 100 ml vruće vode

Krema:

  • 400 g maslaca od kikirikija
  • 250 g biljnog vrhnja za šlag
  • 150 g tamne čokolade

Karamele:

  • 100 g biljnog maslaca
  • 100 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 3 žlice vode
  • 200 g šećera

Za posipanje:

  • 200 g neslanog kikirikija

Način pripreme

01

Biljni maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte zgnječene banane, vaniliju i vruću vodu.

02

U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

03

Suhe sastojke i bademovo mlijeko naizmjence dodajite u smjesu od maslaca i banana. Izlijte smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite i zatim dva puta prerežite kako biste dobili tri jednaka dijela.

04

Pripremite kremu. Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i ostavite da se ohladi, ali i dalje treba biti tekuća. Mikserom miješajte maslac od kikirikija i biljno vrhnje za šlag, dodajte čokoladu koju ste ohladili i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu. Kremu rasporedite po biskvitima i premažite cijelu tortu izvana.

05

Napravite karamele. U loncu debljeg dna pomiješajte vodu i šećer pa kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Pažljivo dodajte biljni maslac i biljno vrhnje za šlag pa kuhajte još 10 minuta. Maknite s vatre i izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Lagano špatulom rastanjite smjesu i ostavite da se hladi 2 sata u hladnjaku pa zatim izrežite karamele u obliku kockica.

06

Tortu dekorirajte kikirikijem i karamelama.

podijeli