sastojci
Biskvit:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 80 g oštrog brašna
- 40 g kakao praha
- 40 g čokolade u prahu
- 1 prstohvat soli
Krema:
- 200 g bijele čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
- 3 listića želatine
- 125 g crvenih ribizla
Izvana:
- 200-300 g čokolade s 50 % kakaa
Način pripreme
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i tucite u snijeg. Miksajte žumanjke sa šećerom 10 minuta, dodajte brašno pomiješano s kakaom i čokoladom u prahu, na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg.
Pećnicu zagrijte na 170 °C. Lim za pečenje pokrijte masnim papirom, prebacite biskvit, pecite 8-10 minuta. Pečeni biskvit okrenite na novi papir za pečenje, maknite papir na kojem se pekao, zarolajte vrući biskvit i pustite da se potpuno ohladi. Namočite listiće želatine u hladnu vodu. Odvojite 300 ml vrhnja i tucite šlag.
Zagrijte skoro do vrenja 200 ml vrhnja, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte da se otopi. Kad se želatina otopila dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se čokolada otopi i ujedno hladite. Kad se ohladi na 18 °C, lagano umiješajte šlag.
Odmotajte roladu, premažite 2/3 kremom, razbacajte po kremi bobice ribizla, zarolajte (odvojite papir). Odložite u hladnjak da se krema stegne. Prije posluživanja obilno pospite roladu ribanom čokoladom.
Umjesto u brašno, kakao možete razmutiti u malo vruće vode i dodati u smjesu kao gustu pastu.