sastojci
Za granolu:
- suhi sastojci
- 100 g zobenih pahuljica
- 30 g sjemenki buče
- 1 žlica sjemenki sezama
- 50 g nasjeckanih badema
- 1 prstohvat soli
- 0.5 žličice cimeta
- 3 žlice kakaa u prahu
- 30 g natrgane tamne čokolade
Mokri sastojci:
- 3 žlice agavina sirupa
- 3 žlice kokosova ulja
- 3 žlice vode
Za chia puding:
- 2 žlice chia sjemenki
- 200 ml kokosova mlijeka
- 1 žličica meda
Za smoothie:
- 300 g grčkog jogurta
- 0.5 zamrznute banane
- 30 g nasjeckane čokolade
- 1 žlica kakaa
- 2 žlice meda
Još:
- 1 banana
- 30 g tamne čokolade
- 1 žličica soli
Način pripreme
Meso narežite na kocke 3 x 3 cm, posolite i ostavite da se marinira 10 minuta. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju 40 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem. Naribajte mrkvu, celer i peršin pa dodajte na luk nakon 40 minuta, pirjajte 10 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak, kocke mesa, podlijte vinom, Pripremite granolu.
Zagrijte pećnicu na 140 °C. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, osim čokolade. U zdjelu dodajte i mokre sastojke pa miješajte dok ne dobijete lagano vlažnu smjesu. Rasporedite dobivenu smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 7 minuta, a potom sve dobro promiješajte pa nastavite peći još 7 minuta na istoj temperaturi.
Pečenu granolu izvadite iz pećnice, dodajte joj čokoladu natrganu na komadiće, promiješajte i ostavite je da se hladi.
Za to vrijeme pripremite chia puding.
U kokosovo mlijeko dodajte chia sjemenke i med stalno miješajući. Nastavite miješati još 2 minute, dok se smjesa ne počne zgušnjavati i formirati u puding, pa je ostavite da odstoji 30 minuta.
Pripremite smoothie. U posudu od blendera stavite sve sastojke za smoothie i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pripremite dvije staklenke ili čaše. Na dno svake staklenke stavite po 3 žlice granole, zatim po njoj rasporedite chia puding i preko njega izlijte smoothie.
U mikrovalnoj pećnici rastopite 30 g natrgane tamne čokolade. Bananu ogulite i prerežite popola, pa svaku polovicu stavite na drveni štapić i umočite u otopljenu čokoladu. Stavite ih u staklenke, prelijte preostalom rastopljenom čokoladom, pospite preostalom granolom i poslužite.