sastojci
Za podlogu:
- 200 g keksa
- 100 g maslaca, otopljenog
Za nadjev:
- 300 g pirea od bundeve
- 400 g kremastog sira
- 150 g šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 3 jaja
- 1 naranča, kora i sok
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
Za preljev:
- 100 ml soka naranče, svježe iscijeđenog
- 50 g šećera
- 1 žlica gustina
- 1 žličica naribane korice naranče
Za ukras:
- 30 g bučinih sjemenki
Način pripreme
Sameljite kekse u multipraktiku. Pomiješajte smrvljene kekse s rastopljenim maslacem da nastane vlažna smjesa. Utisnite dobivenu smjesu na dno kalupa za tortu promjera 22 - 24 cm obloženog papirom za pečenje. Poravnajte površinu podloge i dobro pritisnite žlicom. Stavite kalup u hladnjak dok pripremate nadjev.
U većoj zdjeli miksajte kremasti sir sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte pire od bundeve, koricu i sok naranče, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije te nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine. Potom dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući nakon svakog dodavanja. Na kraju umiješajte vrhnje za šlag.
Izvadite kalup iz hladnjaka pa prelijte nadjev preko podloge od keksa. Zagrijte pećnicu na 160 °C i pecite cheesecake 50 - 60 minuta, dok sredina ne postane lagano drhtava.
Isključite pećnicu i ostavite kolač unutra da se polako ohladi (oko 30 minuta), a zatim ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač u hladnjak na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
U manjoj posudi pomiješajte sok naranče, šećer, gustin i naribanu koricu naranče. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, 3 - 4 minute. Potom maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kad se cheesecake potpuno ohladi, prelijte ga preljevom od naranče i pospite tostiranim bučinim sjemenkama pa poslužite.