sastojci
Za koru:
- 200 g petit keksa
- 120 g maslaca
- 100 g badema u listićima
- 50 očišćenih datulja
Za kremu od sira:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 4 cijela jaja
- 150 g brezinog šećera (5 jušnih žlica)
- korica jednog limuna
Za žele:
- 400 g šumskog voća
- 120 g brezinog šećera
- 14 g želatine (prah ili listići)
Način pripreme
Upalite pećnicu neka se grije. Usitnite kekse, nasjeckajte sitno datulje i izmrvite listiće badema i dodajte rastopljeni maslac. Sve izmiješajte u jednoličnu smjesu i stavite u kalup promjera 23 cm obložen papirom za pečenje. Utisnite smjesu u kalup i stavite peći na 230 °C 4 minute.
Izvadite van i ostavite 10 minuta, a za to vrijeme pripremite kremu od sira. Sve sastojke za kremu izmiksajte mikserom u jednoličnu smjesu. Ulijte u kalup u kojem ste pekli koru. Stavite u pećnicu na 170 °C 20 – 25 minuta. Izvadite da se hladi.
Šumsko voće izblendajte u blenderu i propasirajte ga kroz sito. Kad ste propasirali šumsko voće, dodajte ga u posudu zajedno s brezinim šećerom i stavite grijati na laganu vatru da se šećer rastopi. Ubacite pripremljenu želatinu (rastopljenu u hladnoj vodi) u smjesu koja ne smije biti na temperaturi većoj od 80 °C.
Sve dobro izmiješajte i stavite hladiti 10 minuta. Prelijte preko kreme od sira i vratite u hladnjak da se hladi 2 – 3 sata.
Umjesto kravljeg sira, možete koristiti i mascarpone ili drugi krem sir po želji.