Božićni keksi

Ukupno trajanje
80
Min
min

sastojci

  • 360 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 0.5 praška za pecivo
  • oko 100 ml mlijeka

Nadjev

  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica naranče
  • 0.5 žličice cimeta
  • 1 žlica ruma
  • 50 ml mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica svijetlog voćnog likera
  • jezgre oraha
  • 2 žlice čokoladnog preljeva za ukrašavanje

Način pripreme

01

Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, zatim maslac sobne temperature, žumanjak i mlijeko po potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev. 

02

Orasima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu naranče, cimet, rum i prelijte vrućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se hladi. 

03

Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na pola tijesta stavite žličicom nadjev u pravilnim razmacima. Preklopite drugim tijestom i kalupom (ljepše je ako je nazubljen) izrežite kekse. Tijesto koje preostane ponovo zamijesite i ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. 

04

Posložite na lim koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Kekse ohladite na žičanoj rešetki. 

05

Bjelanjak istucite u čvrst snijeg, posolite i postupno dodajte šećer u prahu i liker. Kekse umočite u ocaklinu i stavite na lim za pečenje prekriven papirom. Na svaki stavite polovicu orahove jezgre i sušite u toploj pećnici (ne više od 40 °C) oko 5 minuta. Kekse ukrasite po želji.

Umjesto oraha u kekse dodajte mljevene bademe ili mljevene pržene lješnjake.​

podijeli

Proizvodi iz recepta