sastojci
Za prhko tijesto:
- 125 g oštrog brašna
- 0.5 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g maslaca
- 30 g šećera
- 2 žumanjka
Za biskvit:
- 6 jaja
- 180 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade za kuhanje
- 30 g kakaa
- 40 g brašna
- 0.5 žličice praška za pecivo
- 1 žlica naribane korice naranče
- 1 žličica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g nasjeckanih oraha (ili badema)
- 70 g nasjeckane čokolade
Za kremu:
- 300 g mliječne čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 60 g maslaca
Način pripreme
Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol, šećer, žumanjke i na listiće narezan maslac. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Razvaljajte tijesto i položite ga na dno kalupa za torte (Ø 24 cm).
Zagrijte maslac i u njemu otopite natrganu čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
Odvojite bjelanjke i istucite u snijeg. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte im pripremljenu čokoladu, zatim brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo, cimetom, vanilin šećerom i koricom naranče. Na kraju umiješajte slatko vrhnje, orahe, čokoladu i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte preko pripremljenog prhkog tijesta i pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i u njemu rastopite natrganu čokoladu. Kremu ohladite na sobnu temperaturu i nanesite na ohlađeni biskvit. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati, a prije posluživanja prelijte je čokoladnom glazurom.