Kako se kuhaju mahunarke?
Namakanje prije kuhanja
Mahunarke poput slanutka i graha uglavnom se mogu kupiti u sušenom ili dehidriranom obliku u trgovinama. Njih obavezno treba namakati prije kuhanja – i to po nekoliko sati ili večer prije. Očistite ih od nečistoća, stavite u posudu s čistom vodom i pustite da odstoje preko noći. Imajte na umu da će im se namakanjem udvostručiti volumen, pa prilagodite količinu vode u posudi. Ako nemate vremena za višesatno namakanje, mahunarke možete i kratko prokuhati na štednjaku, pa pustiti da odstoje u vrućoj vodi oko sat vremena.
Umjerena temperatura
Ocijedite namakani grah ili slanutak, stavite u lonac s čistom vodom i pustite da se kuha od jedan do dva sata na umjerenoj temperaturi dok ne omekša do savršene teksture. Tijekom kuhanja kušajte zrna da biste provjerili jesu li kuhana. Savršeno skuhan grah izvana je napet i sjajan, a iznutra mekan i kremast. Vrijeme kuhanja može se znatno skratiti ako mahunarke termički obradite u instant-loncu. Kraće ćete kuhati i ako u vodu s grahom ili slanutkom dodate pola čajne žličice sode bikarbone. Leću ne treba unaprijed namakati, no poželjno je dobro je isprati nekoliko puta prije kuhanja. Za kuhanje crvene leće trebat će vam samo 15-ak minuta, dok se zelena i smeđa leća treba dulje termički obrađivati, od 30 do 45 minuta.
Posolite nakon kuhanja
Ako tijekom kuhanja primijetite prljavu pjenu kako se diže pri vrhu lonca, uklonite je žlicom i nastavite kuhati. Grah će imati bolji okus ako ga kuhate sa svježim i sušenim začinskim travama poput lovorova lista, kadulje i ružmarina. Možete ga začiniti i lukom, češnjakom, crvenom paprikom i kuminom, no soljenje ipak ostavite za kraj, kada je grah već skuhan.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.