Žitarice i mahunarke

Među stvarima koje dijelimo s našim davnim precima, a govorimo o stotinama godina unatrag, je prehrana bazirana na žitaricama. Nije bez razloga popularnost žitarica opstala kroz to vrijeme. Do danas smo popularizirali i prihvatili brojne vrste žitarica i mahunarki, a recepti s njima sve su ukusniji.

Važnost žitarica i mahunarki u prehrani

Kada govorimo o povijesti prehrane cijelog čovječanstva, ova skupina namirnica zauzima posebno mjesto. Žitarice su oduvijek bile važan dio naše prehrane jer sadrže proteine, ugljikohidrate i vlakna. Zaslužne su za dugotrajan osjećaj sitosti što ima važnu ulogu i u regulaciji tjelesne težine. Mahunarke su izvor vlakana, proteina, a u kombinaciji sa žitaricama osiguravaju našem organizmu esencijalne aminokiseline.

Mahunarke imaju oko 20 tisuća vrsta. Na našim jelovnicima najčešće se nađu mahune, grah, grašak, bob, leća, dok je posljednjih godina sve popularniji slanutak. Tu je i amarant, zanimljiva namirnica na granici mahunarke i žitarice. Neke od žitarica, kao što su kukuruz, heljda, pšenica, zob i raž, poznate su nam odavno, a sve češće se koriste kvinoja, bulgur, pir i proso.

I žitarice i mahunarke obiluju mineralima i vitaminima, a osim što su iznimno vrijedne u prehrani, od njih se s lakoćom može pripremiti ukusan i zdrav obrok. Zobena kaša, u nekim vremenima gotovo jedini obrok, danas je posebno popularna. Uz dodatak voća, začina kao što je cimet, prirodnih sladila i drugih omiljenih sastojaka, začas se pretvara u pravu deliciju. I tako je gotovo sa svim žitaricama i mahunarkama - mogućnosti njihova kombiniranja gotovo da su beskonačne, a naša nepca i organizam oduševljeni.