grah s povrcem u tavi

Najfinije tradicionalne kombinacije s grahom

Grah je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na različite načine – može se dodavati u mnogobrojne juhe, variva i salate. Od graha se mogu raditi namazi, povrtni popečci i pirei. U Hrvatskoj su najpopularnija jela s grahom koja se jedu na žlicu. 

Iako su danas dostupne konzerve već kuhanog graha, hrvatska kulinarska tradicija nalaže kuhanje suhog graha. Bez obzira na to preferirate li putrek, zelenček ili trešnjevac, grah je važno namočiti u vodi večer prije termičke obrade. Namočeni i ocijeđeni grah stavite u čistu vodu i veliki lonac i kuhajte jedan do dva sata dok se ne skuha do kraja. 

pasta fazol u zdjelici

Pašta fažol

Pašta fažol domaća je verzija talijanskog klasika paste e fagioli, odnosno variva od graha i tjestenine koje se jede diljem Hrvatske, a osobito u Dalmaciji. Obuhvaća svakodnevne i cjenovno prihvatljive namirnice, a riječ je o jelu koje baš svatko može napraviti. Okusi graha se sljubljuju s rajčicom, a oplemenjuju s nešto suhog mesa – najčešće pancetom i pokojim začinom. Sve zajedno se, pak, posluži s malo naribanog sira

Grah s ričetom i kobasicama

U kontinentalnom dijelu Hrvatske popularnije je fino varivo od graha s ričetom, odnosno ječmenom kašom. Da bi jelo bilo slasnije, varivo se kuha s dimljenim rebrima ili domaćim kobasicama, a sve zajedno se obavezno zgušnjava zaprškom i poslužuje s kriškom kruha. 

U zimsko vrijeme u kontinentalnom dijelu Hrvatske popularne su verzije variva od graha s dodatkom kiselog zelja (kupusa) i kisele repe.

 

grah s ricetom i kobasicama u zdjelici
grah salata u zdjelici

Grah salata

Salata od graha sjajan je izvor bjelančevina biljnog porijekla, a koja se u Hrvatskoj obično poslužuje uz pečenu ribu ili meso. Recept za salatu vrlo je jednostavan – kuhani grah se sljubljuje s nasjeckanim lukom, nešto ulja i octa te soli i papra. U Dalmaciji se salata začinjava nezaobilaznim maslinovim uljem, a na sjeveru Hrvatske onim od buče.  

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.