Čuvena jela od graha idealna za zimske mjesece

Grah pripada porodici mahunarki, a u Europu je došao iz Amerike u 16. st. U pravilu je dostupan  tijekom  cijele godine, ali najviše se konzumira zimi kad u obliku raznih jela na žlicu savršeno krijepi i grije tijelo. Zahvalna je namirnica kad je u pitanju kombiniranje s drugim namirnicama jer ima prilično neutralan okus. Zanimljivo, iako je prilično zasitan, nije kaloričan, a osim toga sadrži važne esencijalne aminokiseline i minerale s vrijednim blagodatima za organizam. Kvalitetan je izvor bjelančevina, ima nizak glikemijski indeks i regulira šećer u krvi, sadrži vlakna i poboljšava probavu. Ono zbog čega ga neki izbjegavaju jest nelagodna nuspojava nadutosti uzrokovana oligosaharidom, škrobom koji se probavlja tek kad dođe u debelo crijevo. Pokušajte izbjeći taj simptom tako što ćete grahu tijekom namakanja više puta promijeniti vodu, a neki pak savjetuju dodatak određenih začina u jelo poput timijana, mažurana i kima.

razlicite vrste graha u zdjeli
Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Mnogobrojne sorte

Grah je povrtna kultura s velikim brojem sorti. Grubom podjelom možemo ih podijeliti na smeđe, crne, bijele i crvene vrste, a važno je napomenuti da su svi vrijedni izvori proteina zbog čega su izvrsna zamjena za meso. Zahvaljujući aminokiselini lizinu potiču topljenje masti za energiju, a spori proces razgrađivanja smanjuje apetit pa je zato grah dobro uključiti u prehranu kad želite izgubiti koji kilogram. Uz spomenute, jedna od najrasprostranjenijih vrsta je i šareni grah koji se još zove pinto, a može se prepoznati po išaranim crvenkasto-smeđim mrljama na svijetloj, bež koži. Najčešće se priprema u obliku variva ili kombinira uz rižu i tjesteninu. Cannellini sorta je bijeli grah blagog okusa. Omiljen je u talijanskoj kuhinji u kojoj se koristi za juhe i salate. Crvene sorte sadrže nutrijente koje ne gube termičkom obradom. Najpopularniji su bubrežni crveni grah koji je naziv dobio po sjemenkama u obliku bubrega i karakterističan je za meksičku kuhinju koja ga često koristi u salatama, juhama i namazima od graha. Azuki crveni grah potječe iz Japana i on se za razliku od ostalih sorti može brzo skuhati. Nije mu potrebno prethodno namakanje i ima slatkasti okus pa se često koristi i za kolače. Crni grah priprema se najčešće u Brazilu i Meksiku u obliku složenaca, salata, juha i za tacose. U hrvatskoj domaćoj kuhinji među omiljenim sortama su putrek i tetovac. Putrek je svijetle boje i najčešće se koristi za pripremu variva, kao i trešnjevac. Stvoreni su za jušna jela koja se dugo kuhaju i dobro pašu uz kobasice. Tetovac se prepoznaje po bijelim, plosnatim i širokim sjemenkama, a ime je dobio po gradu iz kojeg dolazi, Tetovu u Makedoniji, gdje se proslavio famoznim makedonskim jelom „gravče na tavče“. Riječ je o pikantnom jelu od zapečenog tetovca s kobasicama ili svinjskim rebarcima u glinenim posudama.

Recepture koje su ga proslavile

Grah je prisutan u svim kuhinjama svijeta i svaka ga priprema na svoj način. Od jušnih jela na žlicu preko pikantnih zapečenih verzija pa do jednostavnih hladnih salata, grah je uistinu svestrana namirnica koja je nekada bila ključna za prehranu brojnih članova skromnih domaćinstava, a danas se cijeni prvenstveno zbog hranjivih i zdravih svojstava za organizam. Posebno je zastupljen u Meksiku i Teksasu gdje se jede slavni „chili con carne“, pikantni gulaš s mljevenim mesom, grahom, rajčicom i čili papričicama. Može se jesti samostalno ili uz rižu, s tjesteninom, a neki ga jedu u tortiljama. Italija je poznata po receptu za pašta fažol, jelo koje je popularno i u primorskoj Hrvatskoj uz razne maneštre koje se pripremaju od različitih sorti graha i tjestenine, ali i u kombinaciji s lećom, ječmom, slaninom… Hrvatske kontinentalne regije ipak su sklonije kuhati grah s kiselim kupusom, repom i ječmom. Niti jedna zima ne može proći bez jednostavnog narodnog jela na stolu, ukusnog graha s kobasicama i kupusom. Prije pripreme, grah je potrebno namočiti preko noći, a zatim ocijediti i oprati prije kuhanja. Najbolje je desetak minuta početi s jakom vatrom, a zatim ga kuhati još sat do sat i pol na umjerenoj vatri. Pjenu koja se pojavi na površini vode obavezno uklonite. I jednostavna salata od graha i luka činit će zdravi prilog drugim jelima.

Chili con carne s crvenim grahom
Copyright (c) 2019 Liliya Kandrashevich/Shutterstock. No use without permission.
razlicite vrste graha u staklenkama
Copyright (c) 2016 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Kupnja i čuvanje suhog graha

Konzumacija graha povećava energiju i antioksidativnu zaštitu, a pogodan je i za sve osjetljive na gluten jer ga grah ne sadrži. Prednost ove namirnice je i iznimno pristupačna cijena, a na tržištu je dostupan u suhom ili konzerviranom obliku. U svim SPAR supermarketima i INTERSPAR hipermarketima u ponudi je grah u rinfuzi ili već zapakiran u ambalaži. Ako biste htjeli uštedjeti na vremenu prilikom pripreme, najbolje da se odlučite za konzervirane varijante graha u limenkama koji ima duži rok upotrebe, ali treba imati na umu da u takvom obliku sadrže i nešto manje nutritivnih vrijednosti. Optimalna temperatura za čuvanje suhog graha kod kuće je između 5 i 10 °C. Skladištite ga na suhom, tamnom mjestu u posudama s poklopcem ili plastičnoj vrećici koju ćete dobro zatvoriti i zaštiti ga od eventualnog napada različitih insekata.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.