Bogatstvo u malome zrnu - mahunarke su i zamjena za meso

Mahunarke su red drvenastih i zeljastih biljaka koji broji gotovo 20 tisuća vrsta i poznate su kao zamjena za meso. Neke od nama najpoznatijih i koje stalno konzumiramo su grah, slanutak, mahune, bob, leća, grašak, soja, rogač. Stara narodna izreka kaže da na grahu možemo preživjeti cijelu zimu, i to je istina. Grah je, kao i druge vrste mahunarki, nutritivno vrijedno povrće i sadrži gotovo sve što nam je potrebno za zdravu prehranu: bjelančevine i složene ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale.  

Dostojna konkurencija

Bjelančevine iz ove grupe namirnica kvalitetne su jer u svom sastavu imaju gotovo sve esencijalne aminokiseline, a složeni ugljikohidrati su kompleksni spojevi koji se u ljudskom organizmu sporo pretvaraju u glukozu. Zbog takvih svojstava mahunarke spadaju u kategoriju prehrambenih namirnica s niskim glikemijskim indeksom. Za sve ljude one su dobar izvor minerala, željeza, kalcija i magnezija, vitamina B skupine, posebno folne kiseline. U nešto manjim količinama sadrže i fosfor, bakar, cink, kalij, jod, vitamine C i K. Zbog sadržaja bjelančevina, povoljne cijene i dostupnosti, sve vrste mahunarki dostojna su konkurencija mesu

Raznovrsna priprema

Pripremiti mahunarke možete na više načina. Najpopularnije su, naravno, kuhane u raznim varivima ili zapečene s drugim povrćem u pećnici. Osim toga, probajte od mahunarki napraviti namaz, uvrstite ih u brojne hladne i tople salate ili od njih pripremite popečke ili burgere. Dobre su i kao slastice, primjerice kandirani bijeli grah. U kombinaciji s drugim zimskim povrćem grah, slanutak ili leća kvalitetno će vas zasititi i bez štetnih posljedica po vašu tjelesnu težinu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.