Jeste li već čuli za faro?
Faro je jedna od pražitarica koju su jeli stari Rimljani, a zapravo je vrsta pira. Sadrži više proteina od zobi i kvinoje, a okusom je sličan ječmu. Kao i svaka žitarica, preporučuju se jesti cjelovita zrna jer zrno fara najviše nutrijenata sadrži u ljusci, a među njima najviše bjelančevina. Oko 50 grama fara sadrži 6 grama bjelančevina. Naročito ga vole Talijani i Francuzi, osobito iz ruralnih predjela gdje se još održava autentična i tradicionalna kuhinja.
Skuhajte!
Kao i ostale cjelovite žitarice, faro se vrlo lako priprema, poput riže – u zatvorenom loncu dok gotovo sva voda ne ispari. Uobičajeno se priprema u omjeru vode 2:1, a vrijeme kuhanja ovisit će o vrsti fara. Cjelovito zrno fara najbolje bi bilo potopiti u vodu večer prije kuhanja, poput ječma ili graha, kako bi se namakanjem skratilo vrijeme kuhanja. Oljuštena zrna fara, pak, možete pripremiti bez namakanja..
Kušajte!
Baš kao i od ostalih žitarica, od fara možete pripremiti ukusan rižoto, a sjajno se slaže s morskim plodovima pa ga kušajte s kozicama. Također, zbog blagog okusa, poput ječma, faro će se sjajno uklopiti u razna variva. Možete ga pripremiti kao prilog mesnim obrocima, a naročito onda kada vam treba lakša zamjena za krumpir ili tjesteninu. Probajte i uključite faro u svoju prehranu te obogatite svoju prehranu žitaricama, i novim i starim sortama.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.