Copyright (c) 2020 Kabachki.photo/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Kabachki.photo/Shutterstock. No use without permission.

Zob - vrijedna namirnica za svako doba dana

Nutritivno vrijedna zob trebala bi biti sastavni dio prehrane svakoga od nas. Sadrži vitamine, minerale i vlakna, a u obliku kaše najčešće se jede kao hranjiv doručak koji se nerijetko spaja s voćem. No zob je dobar i hranjiv izbor za svako doba dana, bilo kao potpuni obrok, prilog ili napitak. Zbog visokog udjela ugljikohidrata odličan je izvor energije za sportaše, ali i rekreativce.

Copyright (c) 2017 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission.

Povijest

U srednjem je vijeku zob bila osnovna hrana borbenih naroda sjevera. Vikinzi
su je jeli svakodnevno, a na njoj su odrasle i generacije Škota i Huna. Stoljećima kasnije, kao kaša zob se pripremala djeci osjetljivoj na mliječne proizvode. Danas smo joj, pak, svjesni razmjera njezine nutritivne vrijednosti, primjenu pronašli u brojnim ukusnim obrocima. 

Vrijedna namirnica

Zbog svoje hranjivosti zob pruža kvalitetan osjećaj sitosti. Osim toga, sadrži jako malo masnoće, a tu su i vlakna zbog kojih potiče probavu. Najviše se konzumiraju mekinje ili posije koje se rade od ljuski zobi mljevenjem u pahuljice.
Okus im je jednak i odlično se spaja s voćem, povrćem i drugim žitaricama. Baš
zbog neutralnosti okusa i mogućnosti spajanja s različitim namirnicama zob
možete pripremati kao dio glavnih jela, ali i deserta. No posebnu popularnost zob uživa kod sportaša. Oni je, kao dobar izvor ugljikohidrata, odnosno energije koje daje unutar sat vremena od konzumacije jedu zbog izdržljivosti. 

 

 

Copyright (c) 2017 GoncharukMaks/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 GoncharukMaks/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2020 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission.

Kako konzumirati zob

Ako ste ljubitelji hranjivog doručka, zob vam je vjerojatno već sastavni dio doručka. Instant kaše s različitim okusima bit će pak odličan izbor za brz doručak kad ste u žurbi. SPAR Natur*pur BIO zobena kaša bit će bolja opcija za slana jela
s povrćem. A kad pripremate veganske deserte, odličan izbor bit će SPAR Natur*pur sitne zobene pahuljice i napitak od zobi. Spojite ih s mrkvom i orasima i pripremite kekse koji će nestati u trenu. Ili s njima umutite smjesu za palačinke koje će biti izvrsna alternativa za sve osobe intolerantne na gluten i laktozu. No spremate li se ispeći kruh ili kolač od dizanog tijesta sa zobenim brašnom, imajte na umu da ono ne sadrži gluten. Iz tog će ga razloga biti potrebno miješati sa pšeničnim brašnom kako bi tijesto uspjelo.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.