Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Yuliia Kononenko/Shutterstock. No use without permission.

Pravila za kuhanje žitarica

Kuhanje žitarica, a pogotovo ukusnih kaša, kao i svaka druga priprema traži iskustvo. Naravno, idealno skuhanu kašu sigurno ćemo dobiti nakon brojnih ponavljanja, ali svakome od nas draže je da uspije otprve. Kod kuhanja žitarica bitno je pravilno odrediti vrijeme pripreme kako biste dobili optimalno kuhanu, ali ipak ne raskuhanu kašu. Za one koji to rade svakodnevno, proces kuhanja već je toliko poznat da sve se radi odoka. Ali za one koji to rade rjeđe pripremili smo kratak vodič. Na pakiranju svake žitarice većinom stoji okvirno vrijeme kuhanja, ali ako ono nije istaknuto, vodite se ovim načelima.

Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.

Vrijeme i omjeri

Za kuhanje žitarica poput heljde i riže potrebno je 15 do 20 minuta. Sjetite se da se one kuhaju u dvaput većoj količini vode. Zobenu kašu najbolje je kuhati samo 4 do 5 minuta. A za šalicu zobenih pahuljica trebat će vam litra vode. Osim što će se tako dobro raskuhati, smanjit ćete mogućnost njihova lijepljenja za dno posude. Za kuhanje jedne mjere prosa treba dodati tri mjere vode. Proso zahtijeva kuhanje na
laganoj vatri i povremeno miješanje i za to će vam trebati oko 45 minuta.

Dobra procjena

Najbolji znak da je kuhanje vaših žitarica završeno je kad u posudi više nema vode. Ako niste sigurni da su gotove, probajte i po potrebi dodajte još malo vode. Prejako ključanje vode dovodi do bržeg isparavanja vode i stoga se žitarice ne stignu skuhati. Zlatno je pravilo da sve svoje kaše kuhate na srednjoj do laganoj vatri dajući im priliku da upiju vodu i skuhaju se.

Na kraju kuhanja

Nakon završetka kuhanja ostavite kašu poklopljenu još par minuta kako bi zrnca upila paru i dobila svoju rahlost. Često je zbog manjka vremena dobro žitarice preliti vrelom vodom i tako staviti na štednjak. Na taj način smanjujete vrijeme kuhanja jer žitaricama treba znatno manje vremena da zakipe. Za kuhanje kaša od žitarica preporučuju se posude s debelim dnom kako se ne bi lijepile i zagorjele. Sol, kao i mlijeko, šećer i vrhnje bolje je dodavati u već gotovu kašu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.