Traminac: U rukama pravih vinogradara daje senzacionalna vina

Traminac je poznat kao izrazito zavodljivo vino. Malo tko može ostati ravnodušan na njegov miris, a zbog intenziteta i kvalitete okusa ne može ga se popiti u većim količinama. Potječe iz Tramina u Južnom Tirolu, ali vrlo dobrim vinima od ove sorte grožđa diče se u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Slovačkoj, Novom Zelandu...

Dvije glavne varijacije vina

Najviše cijenjeni traminci poznati pod imenom gewürztraminer dolaze iz Alsacea, pokrajine na istoku Francuske i pripadaju kategoriji mirisnih traminaca. Inače traminci imaju dvije glavne varijacije. To su crveni traminac koji je naziv dobio po karakterističnoj boji svojih bobica i daje zlatnožuta i srednje jaka vina koja pripadaju polusuhim i poluslatkim vinima. Drugi je mirisni traminac od kojeg nastaje vino s intenzivnom aromom ruža i pripada kategoriji poluslatkih i slatkih vina.

Copyright (c) 2020 Valtinho Fotografia/Shutterstock. No use without permission.

Idealno vino za romantične prigode

Traminac je sorta grožđa koja nakuplja puno šećera, no nedostaje mu kiselina. Zato je za vrhunski rezultat u boci najvažniji pravilan odabir trenutka berbe. Za to je pak presudno iskustvo vinogradara. Kad je grožđe kasnije brano ima čvrsto tijelo i ostatak neprovrelog šećera vinima daje dodatnu punoću. Moćni Dunav kraj kojeg rastu i mineralno tlo osigurava im i zadovoljavajuću svježinu. Lako ga je prepoznati u vinogradu. Zrelo grožđe ima izrazito ružičastu boju, zbog koje se i zove traminac crveni. I u čaši je podjednako prepoznatljiv, po jedinstvenoj mješavini aroma ružinih latica, rahat lokuma, ličija, ponekad i đumbira.

Traminac je prije konzumacije potrebno dobro rashladiti

Za moćni suhi traminac treba tražiti kombinacije poput dimljenih pačja prsa u umaku od crvenih naranči ili egzotičnog voća, a neće se pogriješiti ni s jelima od divljači uz koja se inače piju crnjaci. Slađi traminci dobar su par orijentalnoj kuhinji. Tramince treba konzumirati uz sireve u kojima se osjeti plemenita plijesan. Možete ga spariti i uz raviole punjene gusjom jetrom te pačju ili guščju paštetu općenito. Preporučljivo ih je piti uz masniju ribu s tartufima, riječnu ribu poput soma i šarana, a vina se piju dobro rashlađena.

Recepti koji se sljubljuju s Tramincem