Grilani patlidžani s basmati rižom i bobom
sastojci
- 250 g patlidžana
- 400 g basmati riže
- 150 g poriluka
- 300 g boba
- 10 g soli
- 80 ml maslinovog ulja
- 5 g crnog sezama
Način pripreme
Basmati rižu kuhajte u volumnom omjeru 1 : 2. Dupli omjer vode zakipite, rižu zagrijte na suho, prelijte kipućom vodom i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta poklopljeno, ugasite vatru i ostavite da odstoji poklopljeno još 20 minuta.
Prije posluživanja rižu razrahlite drvenom vilicom, posolite i začinite s 40 ml maslinovog ulja. Patlidžane narežite na ploške, posolite, ispecite u tavi na maslinovom ulju. Bob kuhajte 3 – 5 minuta u kipućoj slanoj vodi. Poriluk narežite na tanke kolute.
Raspodijelite rižu u zdjelice, dodajte tri ploške patlidžana, pospite ih sezamom, dodajte bob i nekoliko rezanaca poriluka, poslužite.