Shiraz i syrah – tajne tamnih bobica s dva imena

U Argentini, Europi i Čileu je poznata kao syrah, a u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi kao shiraz. Ova tamnoljubičasta sorta grožđa poznata je po tome što daje najtamnije crveno vino na tržištu. Atraktivne je arome s notama borovnice, kupine, šljive, papra i klinčića.

Kratka enologija syraha

Sadrži okuse slatke borovnice i gorkaste crne masline i uspješno se uzgaja širom svijeta. Popularno je vino nižeg i srednjeg cjenovnog razreda. Često se koristi za oplemenjivanje lošijih sorata i ta je praksa glavni razlog za veliki uzlet crnih vina iz najveće francuske vinske regije Languedoc Roussillon. Loza se udomaćila u sjevernom dijelu doline francuske rijeke Rhone gdje daje snažna, začinjena, korpulentna i dugovječna vina prepoznatljivo tamne boje. Kao u najvećem dijelu Francuske, na ponajboljim bocama ne piše sorta nego apelacije (područja uzgoja). Najcjenjenije su Hermitage i Cornas. Kod nas najbolja vina daje u Sjevernoj Dalmaciji, od zadarskog zaleđa do Skradina, gdje pomalo istiskuje sorte ogromnog prinosa sađene prije 50, 60 godina kad se "kvaliteta" mjerila samo kilogramima.

Prepoznatljivi mirisi syraha su kupina i crni ribiz. S godinama odležavanja pojavljuju se crni papar i čokolada. Mlađa vina od syraha fino pristaju tamnijem mesu s roštilja. Zrelija pak traže hranu snažnih okusa poput kobasica, pikantnih sireva i najboljih jela od visoke divljači. 

Hrana koja se sljubljuje sa Shyrazom