Rajnski rizling – vrhunsko bijelo vino u vječitoj borbi za tron

Mnogi poznavatelji vina smatraju rajnski rizling ili bijeli rizling kraljevskom bijelom sortom u svijetu vina, iako se ta sorta već dugo bori za tu prestižnu titulu sa chardonnayom. Rezultat je zapravo i dalje neizvjestan ili bolje rečeno, prepuštan subjektivnim dojmovima i preferencijama.

Prirodni koktel okusa i mirisa

Istina je da je priroda  genijalno izmiješala nekoliko zanimljivih okusa u rajnskom rizlingu. Iako se na prvu ne bi reklo da je tako, jabuka, limeta, med i benzin daju koktel okusa kojem je teško odoljeti. Rizling daje odlična vina različitih stilova. Klasični njemački, s obala rijeke Mosel, sočan je i svjež poput jabuke. U australskim dolinama Eden i Clare ima pikantan i okrepljujući okus limete. Slatki rizlinzi su medni, odakle god potjecali. Inače se smatra da sorta dolazi iz doline Rajne, a danas je najviše raširen u sjevernoj Italiji, Australiji, državama zapadne Europe. Rizling je sorta hladnijih podneblja pa su, uz Njemačke, najbolji oni iz francuskog Alsacea i regije Wachau u Austriji. Odlične ledene berbe od njega rade i u Kanadi. I Hrvatska rizlinge za trku ima, posebno one suhe ili s vrlo malim ostatkom šećera s Plešivice i iz Zagorja.

Ne voli drvene bačve

Loza rizlinga kasno cvate pa joj ne smetaju proljetni mrazevi, a grožđe kasno sazrijeva pa nakuplja puno šećera. Istovremeno ima i puno kiselina, što omogućuje višegodišnje odležavanje. Može dati odlično vino čak i kad ima samo sedam ili osam posto alkohola, a ne voli nove drvene bačve. Toliko su dobro izbalansirani mirisi i okusi u njemu da ih utjecaj hrastovine ne može unaprijediti, nego samo pretvoriti u neku amorfnu kašu.

Mini vodič za ispijanje rajnskog rizlinga

Mladi rizlinzi su odličan aperitiv. Ako imaju mali ostatak šećera, pristaju i začinjenijim jelima od bijelog mesa. Oni zreliji izvrsno prate kinesku i općenito orijentalnu kuhinju. Nećete pogriješiti ako suhi rajnski rizling pijete uz plodove mora, puževe i topla predjela od tjestenine, dok je u odležanim rizlinzima, kao i predikatnim vinima, najljepše je uživati bez hrane. Još jedna vrlo važna napomena za strastvene vinoljupce i one koji će to tek postati. Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi od 10 do 12 °C. Živjeli!

Hrana koja se sljubljuje s Rajnskim Rizlingom