Tagliatelle sa morskim plodovima, vrhnjem i šafranom
sastojci
- 700 g mješanih morskih plodova
- (školjke, lignje i kozice)
- 500 g tjestenine (tagliatelle)
- 1 čaša suhog bijelog vina
- 1 prstohvat šafrana
- 2 režnja češnjaka
- 280 ml vrhnja za kuhanje
- sol i svježe mljeveni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
Način pripreme
Prije pripreme namirnica, namočite šafran u bijelom vinu. Operite i očistite morske plodove. Stavite zakuhati vodu za tjesteninu a istovremeno zagrijte malo maslinova ulja u dubljoj tavi. Dodajte sitno sjeckani češnjak pa kuhajte dok ne omekša. Dodajte očišćene i oprane školjke pa protresite tavu da se dobro naulje. Ulijte vino sa šafranom pa pričekajte da zakuha. Pažljivo provjerite školjke i bacite sve koje se nisu otvorile. Dodajte ostatak morskih plodova pa ih kuhajte zajedno sa školjkama još 5 minuta. Sada možete dodati vrhnje pa kuhajte još 3-4 minute. Posolite i popaprite po želji.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu pažljivo da vam se ne prekuha. Dobro je ocijedite i dodajte u umak koji ste skuhali. Lagano promiješajte pa poslužite toplo posuto sa nasjeckanim listovima peršina ili komorača. Uz ovo jelo će najbolje pasati neko fino dalmatinsko vino poput Pošipa. Ovo izuzetno ukusno jelo je gotovo za svega 30 minuta pa je idealno kada vam dođu iznenadni gosti, a vi u dubokom imate smrznute morske plodove.