Mlado vino – Portugizac vinski simbol jeseni

Ljubitelji vina, posebno mladih, znaju da su kraj listopada i početak jeseni rezervirani za Portugizac. Ili, kako ga od ulaska u Europsku uniju službeno zovemo, Portugizec. No kako god ga zvali, u njemu ujesen treba uživati. A vole Portugizac podjednako i oni koji ga piju i oni koji ga proizvode. I to zato jer je riječ o mladom vinu koje je za točenje spremno nedugo nakon berbe. Pa tako ljubitelji crne kapljice u uživaju u njegovoj mladosti, a oni koji ga proizvode u njegovom brzom plasmanu na tržište.

Prepoznatljive voćne note

Kako ova sorta dozrijeva vrlo brzo i ne voli dozrijevanje u bačvama, odmah se po vrenju pretače u boce i služi kao mlado vinu. No neki će ga čak i miješati s drugim vinima. U pravilu bi Portugizac trebao biti tamnocrvene boje, no u praksi je boja često i ljubičasta. Karakterizira ga niži postotak alkohola koji se u pravilu kreće oko 10 %, dok u najboljim sezonama doseže oko 12 %. A kad je aroma u pitanju, krasi ga prepoznatljiv miris koji vuče na voćne note malina, kupina i borovnica. Iako će u pravilu biti niske kiselosti, pravilnim odabirom trenutka berbe ona se može i zadržati. Štoviše, današnji Portugisci su i prepoznatljivi po ugodnoj kiselosti zbog koje pristaju tradicionalnim jesenskim jelima svih naših krajeva u kojima prevladava kiseli kupus.

Portugizac voli razne okuse

Portugizac se ne poslužuje hladan, idealna temperatura bit će mu između 14 i 20 stupnjeva. Najbolje pristaje jesenskim i zimskim mesnim delicijama koje i inače zovu na crno vino. Poslužite ga uz fini buncek i kobasice, posebno krvavice i pečenice te kiseli kupus. Bit će i odličan vinski izbor za intenzivne okuse divljači, posebice pernate poput guske i patke. Jako će se dobro složiti i sa sirom, ali brojni će potvrditi da izvrsno ide uz tople pečene kestene kojima je sezona taman u vrijeme ispijanja Portugisca. A poželite li Portugizac popiti izvan Hrvatske, pronaći ga nećete pod ovim imenom. U Sloveniji nosi ime Modra Portugalka, u Mađarskoj Kekoporto, u Francuskoj Portugais Bleu, a u Češkoj Modry Portugal.

Recepti koji se sljubljuju s Portugiscem