Crni burgundac ili crni pinot: stvoren za vinoljupce

Pinot crni je jedna od najstarijih sorti vinove loze za koju je karakteristično grožđe tanke kožice, lagano tijelo i rubin crvena boja. Potječe iz Burgundije i tamo daje najbolja crna vina na svijetu. Bez njega ne bi bilo pinota bijelog, pinota sivog ni chardonnaya. Prva dva su nastala prirodnom mutacijom gena pinota crnog za boju kožice. Treći mu je dijete iz "braka" sa zagorskim Kazanovom, sortom belina bijela velika.

Samo izvrsna vina

Belinu bijelu veliku u francuskoj zovu gauois blanc, a u njemačkoj weisser heunisch. Potječe iz okolice Krapine i roditelj je, osim chardonnayu, i frankovki te moslavcu, a možda, još nije dokazano, i rajnskom rizlingu. Vina crnog pinota odlično podnose godine, a vole i odležavati u drvenim bačvicama koje se u Burgundiji zovu "piece" i imaju 228 litara, tri više od barriquea iz Bordeauxa. Sorta je jako zahtjevna u vinogradu i u podrumu i ne daje prosječna vina. Ili su izvrsna ili ne valjaju.

Za ljubitelje slatkastih voćnih nota

Dobri crni pinoti su kvalitetna suha vina koja prekrasno mirišu po bobičastom voću. Neki po jagodama, drugi po malinama, treći po kupinama, višnjama, trešnjama, a četvrti, oni najbolji, po svemu tome i još po ljubičicama te, ako su njegovani u drvenim bačvicama, po dimu, a oni odležani i po divljači te zemlji.

Vino za svečane prigode

Iz Francuske se crni Pinot proširio po cijelom svijetu. To je sorta hladnijih podneblja pa odlični crni pinoti stižu i s Novog Zelanda te iz Južnog Tirola. Kod nas su najbolji s Plešivice, sve su bolji iz Zagorja i Međimurja, a neki senzacionalni, posebno iz berbe 2006., stigli su i iz Kutjeva. Savršeno se dobro sljubljuje s pečenom patkom ili guskom, fazanom na paprikaš ili jelima s najaromatičnijim gljivama. Prija i uz plave fermentirane sireve poput roqueforta.

Hrana koja se sljubljuje s Pinot Noirom