Pečena pačja prsa s čipsom od luka i muffinom od sira
sastojci
- 1 kg pačjih prsa
- sol
- 50 g svinjske masti
- 150 g crvenog luka
- 40 g oštrog brašna
- 100 ml ulja za pečenje luka
Muffini:
- 280 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 90 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 250 g mladog sira
- sol
Način pripreme
Kožicu na prsima nekoliko puta paralelno zarežite, posolite i ostavite 10 minuta da se marinira. Nakon toga na vrućoj masnoći pržite prsa sa svake strane 2 minute, tavu stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C i pecite 8 - 12 minuta, ovisno o tome kako želite pečeno meso (slabo, srednje ili jako). Kad se meso ispeče, ostavite ga da odstoji 4 minute kako bi se sokovi stabilizirali.
U međuvremenu, za muffine pomiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli, dodajte umućena jaja, jogurt i izmrvljeni sir, malo posolite i dobro promiješajte. Ulijte u namazane kalupe za muffine i pecite oko 20 minuta na 200 °C.
Luk narežite na ploške, uvaljajte ih u oštro brašno i ispržite na vrućem ulju pa odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Za umak, dodajte žlicu brašna na masnoću u kojoj se peklo meso, kratko pržite, podlijte juhom ili vodom i kratko prokuhajte.
Na tanjur stavite malo umaka, na njega stavite meso, a na vrh stavite žlicu prženog luka, dodajte muffin od sira i poslužite.
Ako meso pečete 8 minuta, ono će iznutra biti labo pečeno ("rare"), nakon 10 minuta pečenja bit će srednje pečeno ("medium"), a ako ga pečete 12 minuta ono će biti jako pečeno ("well done").