Merlot: najpopularnije crno vino

Tipična francuska sorta vina merlot preporučuje se svima koji ulaze u svijet vina. Koliko mu god neki zamjerali pomanjkanje karaktera, merlot je zaslužan što su Château Pétrus i Château Le Pin među najboljim i najskupljim vinima na svijetu.

Trsovi merlota vole suha tla na položajima s kojih se voda brzo cijedi, a vlagu ne voli ni u zraku jer mu grozd brzo počne truliti. Na sreću, zrije relativno rano pa ne dočeka onaj dio jeseni kad dominiraju kiše. Dobri merloti stižu sa svih krajeva vinskog svijeta. Međutim, najzastupljeniji su u francuskim vinogradima regije Bordeaux, uz desnu obalu rijeke Gironde. Taj je dio Bordeauxa poznat po tome da merlot dominira u tamošnjoj klasičnoj mješavini s cabernet sauvignonom i cabernet francom i vinima daje mekoću i sočnost. 

Otkrijte u kakvoj su vezi kos i merlot

U Hrvatskoj iz Podunavlja, Slavonije, Istre te Dalmacije stižu merloti koji redovito osvajaju priznanja na najvećim svjetskim ocjenjivanjima. Nema ga samo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na južnodalmatinskim otocima. Da je Bordeaux u Hrvatskoj, sorta merlot zvala bi se étourneaut. Kod nas čvorci neiskusnim vinogradarima pokazuju da je grožđe zrelo za berbu, a čvorak se na francuskom kaže étourneau. U Bordeauxu su ga nazvali merlot po riječi merle, njihovu nazivu za kosa koji tamo prvi počne kljucati grožđe. 

Omiljen je među prosječnim vinoljupcima, a oni koji misle da znaju više, podijeljeni su što je dobro prikazano u filmu Stranputice. Glavni junak, vinski snob, ne voli ga jer, kako kaže, nema dovoljno karaktera i posvuda daje podjednaka vina. Nije htio, ali je trebao reći podjednako dobra vina. Ta negativna reklama samo je nakratko smanjila popularnost vina koje neki  opisuju i kao cabernet sauvignon koji traži  manje muke. Ima ga na svakom stolu. Pristaje svim mesnim jelima, jedino bi ga trebalo izbjegavati konzumirati s ribljim jelima ili lisnatim zelenim povrćem.

Hrana koja se sljubljuje s Merlotom