Chardonnay kao sinonim za bijelo vino

Kao i mnoštvo svjetski popularnih, vina i chardonnay svoje porijeklo vuče iz Francuske. Konkretnije iz Chablisa, sela u pokraini Burgundija. Kroz stoljeća se promaknuo u gotovo najpopularniju bijelu sortu koja je u nekim dijelovima svijeta, posebice u SAD-u, postala sinonim za bijelo vino. Stoga ne čudi kako se ova poprilično prilagodljiva sorta uzgaja diljem svijeta. A kao prilog njezinoj prilagodljivosti govori i činjenica kako se u nas uzgaja i na hladnoj Plešivici, ali u Slavoniji, Podunavlju te čak u suncem okupanoj Istri te Dalmaciji.

Chardonnay je vino vinara

Chardonnay nije samo omiljen među ljubiteljima bijelih vina nego i kod vinogradara i vinara jer se opire bolestima i daje obilan rod. A kako nema izražene mirise mogu ga ponuditi na baš svakom tržištu, ali i njime manipulirati te mu dati vlastiti pečat. Baš iz je iz tog razloga chardonnay poznat i kao vino vinara. Naime, ovisno o fermentaciji i načinu te duljini ležanja poprimit će drugačije aromatične note. No u njegovu okusu sudjeluje i zemljopisni položaj, odnosno terrior, na kojem raste. Chardonnay koji je dozrijevao u umjerenoj klimi poput one u matičnoj mu Burgundiji nosi voćne okuse ponajprije breskve. Istovremeno, u Kaliforniji, u kojoj je jedna od najuzgajanijih bijelih sorti, imat će notu okusa tropskog voća.

Posebna tehnologija odležavanja

No kao i kod ostalih vina, za okus će biti presudna fermentacija i odležavanje. U Chablisu ova vina prolaze specifičnu tehnologiju odležavanja na kvascima koju Francuzi zovu sur lie. Taj će proces vinu dati punoću i svježinu okusa, ali i arome tostiranog kruha te oraha i lješnjaka. A kad dozrijeva u hrastovim bačvama dobit će posebnu aromu maslaca. Tako odležan chardonnay ima nešto puniji okus koji često odiše aromom vanilije i dima. Zato će najbolje ići uz jela od lakšeg mesa poput piletine. Ali ga poslužiti možete i uz masne i plave ribe poput lososa i skuše. Ako preferirate laganiji okus ovog bijelog vina, odaberite chardonnay koji nije odležao u bačvi. Takvog ga je najbolje poslužiti uz sireve poput cammemberta te uz jela poput cezar salate čiju će piletinu ovo bijelo vino idealno pratiti.

Recepti koji se sljubljuju sa Chardonnay-em