Mini pileći file u umaku od gljiva
sastojci
- 400 g mini pilećeg filea
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 srednji crveni luk
- 4 režnja češnjaka
- 80 ml suhog bijelog vina
- 250 g miješanih gljiva
- 100 g mini rajčica
- 1 l pileće juhe
- 200 ml mlijeka
- 170 ml vrhnja za kuhanje
- sol i svježe mljeveni papar
- 300 g tjestenine (tagliatelle)
- 2 žlice svježe ribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Način pripreme
Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Miješane gljive očistite pa ih narežite na deblje ploške. Mini rajčice dobro operite pa ih narežite na pola. Mini pileći file uvaljajte u mješavinu suhog bosiljka, soli i papra. Sa strane zakuhajte 1l vode pa u nju umiješajte kocku pilećieg temeljca (ako imate vremena napravite pilećiu juhu).
Zagrijte pola ulja u dubljoj tavi debljeg dna. Dodajte pileći file pa pecite s obe strane do zlatno smeđe boje. Izvadite piletinu pa je stavite na toplo dok pripremate umak od gljiva.
U tavu dodajte preostalo ulje. Pržite luk i češnjak nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Ulijte bijelo vino pa dinstajte luk još 5 minuta dok ne upije fine vinske arome. Dodajte nasjeckane gljive i kuhajte još nekoliko minuta, povremeno miješajući. Zatim umiješajte pileću juhu, mlijeko i vrhnje. Posolite i poparite pa dodajte tjesteninu i kuhajte dok tjestenina ne bude kuhana “al dente” (prema uputama na pakiranju). Povremeno promiješajte pazeći da vam se tjestenina ne zalijepi za dno tave. Pred kraj kuhanja dodajte naribani svježi parmezan, promiješajte i maknite s vatre. Pustite 5 minuta da se umak s tjesteninom lagano zgusne. Za to vrijeme nasijecite pečeni mini pileći file i mini rajčice pa ih nježno umiješajte u tjesteninu.